Zgodba Nike Cizić o nakupu nerodovniškega "yorkshirskega terrierja":
"Upam, da ne bo nič narobe, če kar tukaj napišem svojo zgodbo Mi smo si strašno želeli majhnega psa Yorkija (yorksihrski terier). Kot nevedneži, smo na bolhi našli oglas za kvazi " mini yorkije". Takoj smo se odločili za nakup enega od nj...ih. Takrat še nismo vedeli, da "mini" yorki ne obstaja, saj imajo pasme STANDARD. Torej ekstra mini, ali ekstremno mini, samo privablja kupce!!! Odšli smo torej na ogled psičkov... Stali smo že pri vratih, ko sta dva moška prinesla "yorkija" in rekla, da ostalih mladičkov in mamice pa ne moremo videti, ker se ravno odpravljajo... Naivno smo jima verjeli, čeprav se nam je vse zdelo nekoliko čudno. Na kužka smo se strašno navezali... Dokler nismo ugotovili, da ima prirojeno dedno napako izpah pogačice. Kuža je po mukah in volji do življenja preživel. Pa vendar ni zrastel v psa, ki smo ga kupili. Namreč njegove noge so bile predolge, bil je pa 1x večji od normalnega yorkija... Pa vseeno smo ga imeli strašno radi. Čeprav zdaj vem, da ni niti malo ostrezal standardu. Kuža je poginil pri 5 letih zaradi raka na črevesju.. Takrat se nam je podrl svet
( Kužka ZELO pogrešamo in ni dneva ko nebi nanj pomislili... Zato ljudje, poskusite se čim bolj izogniti nakupu "čistokrvnega psa brez rodovnika" saj takšen NE obstaja! Če želite čistokrvnega psa, kupite psa Z rodovnikom, iz PSARNE! Prosim če objavite mojo zgodbo, lp"
* Prispevala Jana Premk*
Pred parimi leti, smo se tudi mi odločili za nakup psa. Odločili smo se za nakup nemškega špica. Trgovka pri kateri smo kupili psa nas je sprva pozdravila, nato pa rekla samo " no, katerega kužka želite, prosim čim prej, ker se mi mudi." Groza no! Za bodoč lastnike si vendar moraš vzeti čas, na tak načim veliko psov konča v zavetiščih. Izbrali smo si samčka. Vendar ko je kuža odrasel sploh ni bil podoben nemškemu špicu, zrasel je v psa podobnega samojedu. Kajti bil je prevelik, ker pa smo živeli v zelo majhnem stanovanju, smo ga morali oddati... Še zdaj mi je strašno žal, kužka zelo pogrešamo.
*Anonimno*
Našega Kodija smo kupili pred 3 leti, pri nekem trgovcu. Zagotavljal nam je, da je kuža Pudelj, pa vendar je zrastel v ogromnega psa, ki ni niti najmanj podoben pudlju. Na srečo ni bil nič bolan, pa vendar nismo dobili pasme, ki smo si jo želeli. Vseeno pa imamo Kodija izredno radi. In bi radi, da bi bil čim bolj zdrav in vesel kuža, zato mu nudimo vse kar potrebuje.
*Prispevala Jožica Novak*
* Slika je od enega trgovca nerodovniških psov*
Pred mesecem dni smo se za vedno poslovili od naše psičke Ajše... Z bolečino v srcu vam opisujem mojo zgodbo.
Kužika je bila kupljena pri enem trgovcu na oglasniku salomon. Na oglasu so bile lažne fotke, ki sploh niso bile od njegovih kužkov. Kajti ko smo prišli so bili mladički v skrajno umazanem prostoru na betonu. Mamica ni bila nič kaj negovana, oče pa tudi ne. Ker so se nam mladički zasmilili, smo se odločili rešiti enega od njih. Ko smo po parih tednih ugotovili, da sploh ni bila cepljena, saj je dobila eno izmed bolezni, ki jih dobijo pasji mladički, naj pa bi bila cepljena proti tej bolezni. Bila je izredno drobčkana in povrhu še prehlajena. Na koncu ji ni uspelo... Poginila je v mojem naročju. Takšne bolečine ne znam opisati, ki sem jo takrat občutila... Naj povem še to, da bi naj kužika bila maltežanka. Prosim bodoče lastnike psov, POZANIMAJTE SE PRED NAKUPOM PSA!!! l.p
*Slika je simbolična*
Zgodba je napisana anonimno.
Pozdravljeni! Smo eni tistih, ki smo kupili nerodovniškega psa pri znanem preprodajalcu Ivanu Matoši. Našega Nikkija, smo dobili pri približno 2 mesecih. Seveda nam "lastnik" ni dovolil ogleda ostalih mladičkov. Seveda smo naivni, kot smo bili kupili psa. Zagotavljal nam je, da je kuža zdrav. Bil je res posrečen kuža. Naj bi bil pasme maltežan, bil pa je bolj podoben kakšnemu pudlju. Imel je skodrano dlako in modre očke. To je dokaz. Pa vendar je bil poseben. Bolan na srečo ni bil nič, kar je čudež saj je bil vendar kupljen pri preprodajalcu. Poginil je pri 9 letih zaradi tumorja. Zdaj nevem ali je to dedno ali ne, vem samo, da ga strašno pogrešamo, bil je naša zvezdica, lp
*slika je simbolična*
Avtorica: Nina Jelen
Mi smo kupili nerodovniškega " samojeda" ki je bolan že od kar smo ga prinesli domov. Sprva je le kašljal in kihal, ko smo ga peljali k veterinarju, pa nam je rekečl, naj več ne kopujemo nerodovniških psov, da je to navaden NATEG in kuža da ima pljučnico... Pljučnico je na srečo prebolel, zdaj pa ima probleme z kolki, star komaj 1 leto... Žalostno res, da gre ljudem samo za denar.
*Prispevala Ana Krstnik*
*slika je simbolična*
Pred leti, ko smo kupovali našega prvega psa, smo se odločili za Border Collia. Hčerki sta pridno obljubljali, da bosta zanj lepo skrbeli, verjela sem jima, saj sta po naravi zelo odgovorni. Tako smo se odločili , da pogledate časopisne oglase... (NAPAKA!). Zagledali smo oglas, kjer so bili na sliki prelepi Border Colliji, vsaj na sliki so se mi zdelo lepi. Zdaj vem, da so slike bile lažne, ukradene! Poklicala sem na številko in se dogovorila za ogled psičkov. Ko smo prispeli sem zagledala obupne razmere v katerih so ti psi živeli. Polno psov, več pasem... Psi v majhnih kletkah, umazanija povsod...
( Groza no! Nevem kako je človek sposoben storiti kaj takšnega. Takrat se nisem želela spuščati v probleme, zato jih nisem prijavila, pa vendar mi je danes žal. Lastnik je trdil, da so psički " čistokrvni brez rodovnika"... Rekel je, da se mu rodovnik zdi nepotreben.. Slepo smo mu verjeli. Tako smo rešili eno psičko iz obupnih razmer... Psička je bila doma vsa prestrašena, nič si ni upala, prestrašila se je vsakega šuma, zvoka. Ljudem ni zaupala, niti živalim. Več mesecev smo se trudili jo spraviti k sebi. Uspelo nam je. Pa vendar je psička zbolela za epilepsijo, poginila nam je po mesecu dni. Ko je povrhu tega postala še paralizirana od desne strani glave navzdol, tega več ni prenesla in se je predala
( Bolečina, ki nam jo je takrat povročila je bila nepopisna... Pogrešamo jo! ZELO! Nikdar je ne bomo pozabili, vedno bo v naših srcih. Zdaj imamo novega psa, rodovniškega. Zdrav je kot dren, brez dednih hib ali bolezni. Tudi njega imamo strašno radi, vendar naše prejšnje psičke ne bo nikdar zamenjal noben kuža... l.p
Oznake: Zakaj rodovnik?
skela
Re: rodovnik da ali ne
05.11.07 13:45
"Čistokrvni" pes brez rodovnika enostavno ne obstaja.
Je nateg.
Priljubljena beseda za okoli prenašat naiven folk.
Poglej: greš na dani naslov prodajalca z Bolhe in ti pokaže
kepico, ki je kao "čistokrvni" tapata pes.
In mu VERJAMEŠ. Ker drugega ne moreš. Enostavno HOČEŠ verjet,
ker :
1) je tak pes cenejši
2) ker je rodovnik itak samo afnanje
3) ker ga lahko takoj vzameš domov, pa še nihče ti ne teži s
papirji in pogodbami, ne pa da čakaš par mesecev na pravo leglo
Če hočeš recimo bokserja, potem kupi bokserja....in ne bokserju
podobnega psa, za katerega ti prodajalci TRDIJO, da je "čistokrven".
Aja?
Kako pa veš, da ni med predniki čivave?? Ker so oni REKLI tako???
Če ti je pa vseeno, ali je pes rodovniški in ti je vseeno za pasmo,
je edini drugi način obisk zavetišča.
Tam je tudi veliko "čistokrvnih" psov, ki so jih ljudje poceni
nabavili in se jih poceni iznebil
By lady:
Živio!
Rada bi povedala svoje mnenje o vsem tem.Rodovnik ni samo papir je tudi vpogled v preteklost parjenj in na ta način ima vsak možnost preverit morebitne težave pri potomcih.Vsak dober vzreditelj se zelo trudi pariti z najboljšimi samci in samicami to občasno pomeni tudi zelo dolgo potovanje ali uvoz sperme itd.Seveda to stane nekaj denarja.Vsi ,ki hodimo po razstavah (no skoraj vsi)je to za nas dogodek in seveda za vse kužke tudi tako se med seboj malo poigrajo in tudi socializacija psa je gibanje med drugimi kužki itd.Pri nas sedaj trenutno razstavljam dva s seboj pa vedno vzamem vse 4 in kdo najbolj uživa?Naša Lady ,ki se sploh ne razstavlja.S Coletom sta se na zadnji razstavi prav luštno poigrala Ljubezen .Razstava tudi stane nekje približno 45 evrov na psa.Tukaj ne vidim nobenega dobička tudi pri leglu čeprav mladiček stane caa.700-1000 eurov ne ostane kaj dosti.Za leglo se rabi veliko stvari dokupovati(hrana,cepljenja,....)Koliko sploh ostane ni vredno omembe.O tem mislim ,da bi nam Tina lahko povedala več.Sama nikakor še nisem dorasla temu in dokler ne bom tudi mladičkov ne bo.
Tudi moja Lady nima rodovnika z njo je hvalabogu vse vredu nima nikakršnih težav a če bi takrat vedela toliko kot vem sedaj niti pod razno ne bi kupila kužka brez rodovnika pa še tega bi preverila.Upam in želim ti ,da bo ta bela mala kepica zdrava z rodovnikom ali brez.Pa kakšno slikico nam privošči Pomezik .LP
CITIRAM, kar je napisala ena vzrediteljica:
Ker nekateri še vedno mislijo, da obstajata dve vrsti pasme Yorkshirski terier prosim preberite:
Pasma »Mini Yorki« ne obstaja. Standard pasme je od 1.8 do 3,2 kg.
NE vzrejamo »mini« ali kakorkoli drugače poimenovanih »ekstremno majhnih« yorkijev. Ekstremno majhni yorkiji so običajno bolj dovzetni tako za dedne kot nededne napake (odprte fontanele, predgrizavost, težave s srcem,…). Druge pogoste težave vključujejo tudi diarejo ter bruhanje, ki zahtevajo pogoste izredne in drage veterinarske preglede ter operacije. Pogosteje se tudi poškodujejo ter slabše prenašajo anastezijo, česar posledica je lahko tudi smrt. Vsak vzreditelj ima lahko občasno nenavadno majhnega yorkija v kakšem leglu, medtem ko izključno neodgovorni vzreditelji načrtno vzrejajo premajhne yorkije. Prioriteta pri nakupu naj bo torej zdravje in ne velikost! Vsi odgovorni vzreditelji si prizadevajo vzrediti yorkije velikosti 1.8 – 3.2 kg, saj le ta velikost zagotavlja optimalno zdrave pse. Prav tako vsi odgovorni vzreditelji parijo izključno zdrave kužke, ki imajo opravljene zdravstvene preglede.
Če imate kakršnakoli vprašanja ali ste zainteresirani za zdravega, socializiranega in odlično oskrbljenega mladička iz naše psarne vas vabim, da me kontaktirate.
VIR:
http://www.desmidiales.com/index.php?show=13by: lady:
S nakupom psa brez rodovnika samo povečujemo število le teh.Kako ne bi saj ta posel cveti.Ne razumem ljudi zakaj kljub osveščenosti še vedno kupujejo čistokrvne brez dokumentov.Že prej sem nekje napisala ,da tudi moja ni z rodovnikom a če bi takrat vedela za vse te informacije,ki jih vem sedaj tega ne bi storila.Kot dokaz imam sedaj še 3 Lhasa apse z rodovnikom!Trditev,da se s tem reši vsaj življenje psa je za lase privlečena s tem se je omogočilo še več takšnih prodaj.Normalno in logično je da vsak izbira sam nikogar ne obtužujem ali kritiziram.Želim samo to ,da vsak premisli o nakupu še enkrat.Tudi v zavetišču se vsake toliko pojavi kakšen maltežan .
O razstavah še to.Sama razstavljam in ta dan je namenjen meni in kužkam skupaj preživimo cel dan kar vsak dan žal ne gre saj je treba v službo.S tem ,da sem prisotna želim ljudem pokazat pasmo,da v živo vidijo potipajo psa.Nikakor ne bi trdila ,da ljudje mučijo s tem živali.Seveda so tudi (ŽAL) takšni a to je isto kot bi primerjali mater ,ki je zavrgla svojega otroka ga pretepala itd.in mater ,ki resnično lepo skrbi za otroka.Nikakor zaradi tega nismo vse matere slabe kaj ne?Ampak samo tista ,ki to počne.Popolnoma isto je z razstavljalci.Ravno zaradi tega je tako važna prava izbira vzreditelja!Tudi kar se tiče cene je to tako tako.Koliko stane veterinarska oskrba zaradi bolezni vsaj približno vsi vemo in teh nekaj 100 evrov je kmalu dosti premalo za kritje stroškov.Medika poskusi prijateljici raje še enkrat premisliti vse za in proti rodovniškemu maltežanu.
Kljub temu ,da mogoče tudi ne bo imel rodovnika pa bo med nami ravno tako dobrodošel.LP
Problem pri nerodovniških psih je, da je velikokrat odsotnost rodovnika posledica tega, da eden od staršev (večinoma mama ali pa kar oba, ker nekdo psice, ki je vzrejnega opravila verjetno ne bi kar tako paril s samcam, ki ga ni). Razlogi, da vzrejnega ne opravijo uspešno so različni. Lahko, da samo ne ustrezajo standardu, lahko pa da je z njimi kaj zdravstveno (dedno) narobe. To so predvsem problemi s sklepi (pri zlatih pinašalcih in labradorcih je recimo zelo pogosta displazija kolkov, kjer kasnejša operacija stane nekaj 1000€). Ne vem katere preglede mora opraviti labradorec za vzrejnega, ampak poznam vzrediteljico, ki ima rentgensko preverjene sklepe za svo pse ...
Nerodovniški psi so po mojem mnenju še bolj rizični od recimo mešancev, ki se jih ne skriva za neko pasmo. Od teh zadnjih namreč tudi ne pričakujemo, da bodo nečemu ustrezali (če smo se odločili za pasmo imamo za to verjetno nek razlog), pa tudi več možnosti imamo pravzaprav (vsaj 50:50 recimo), da je pes boljšega zdravja. Pri nerodovniškem smo lahko pa skoraj prepričani, da je vsaj z enim od staršev nekaj narobe (razen če nam lahko dokažejo, da tamu ni tako, vendar pa bi v tem primeru verjetno imeli tudivzrejno dovoljenje in mladiči posledično rodovnike) in če gre za dedno napako je velika verjetnost, da bo prenešena na mladiča. NIKOMUR ni za verjetni na besedo, najpogostejši izgovor je, da se jim ni dalo ukvarjati s tem, da je bil njihov pes 15 v leglu in zato ni dobil rodovnika (od leta 2003 vsi psi v leglu dobijo rodovnik, pa če jih je 30) ipd.
Strinjam se tudi s predhodnim postom. Mešanci (kamor spadajo vsi psi brez rodovnikov) naj bi bili zastonj ( z izjemo pokritja stroškov oskrbe). Plača se namreč rodovnik, ki je orodje s katerim lahko potem sami preverimo starše, stare starše, vemo, da so vizuelno in karakerno ustrezali standardom itd.) Ne plača se splošnega izgleda psa, ki je pač nečemu podoben. Kaj vam pomaga pes, ki sicer izgleda kot zlati šrinašalec (ki je po ljudskem mišljenju otrokom prijazna pasma), če ima recimo karakter pasme, ki je veliko bolj "živčna" (kak dedek dalmatinec recimo)
Nessi
Re: rodovnik da ali ne
05.11.07 10:29
Ne, ne posplošujem. Pač tako je.
Ja, veliko več možnosti je da bodo rodovniški zdravi iz razlogov, ki sem jih že napisala in žal je ogromno primerov, kjer nerodovniški niso bili zdravi in celo niso niti preživeli dveh mesecev pri novih lastnikih.
Je pa tudi pri rodovniških tako, da 100% garnacije ni, ker gre za živa bitja, pri otrocih ti tudi noben ne more dati garancije da bo vse uredu.Je pa veliko več možnosti, da bodo mladiči zdravi in lepi, če vemo vsaj da sta samec in samec zdrava in tipična predstavnika pasme. A ni to že samo po sebi logično?
Potem je pa tukaj še stvar morale in etike. Ali boš svoj denar nesla nekomu, ki mu je vseeno za živali, ki mu je težko plačati nekaj evrov in pridobiti vzrejno dovoljenje, nekomu ki muči svojo psico in jo pari vsako gonitev, nekomu ki mladiče uvaža iz puppy millov (vtipkaj puppy mill v googla, mogoče ti bo slabo postalo), nekomu ki ve da njegov pes ni zdrav pa ga vseeno pari,...ali nekomu, ki se je vsaj toliko potrudil, da je samca in samico dal zdravstveno pregledati in pridobil vzrejno dovoljenje.
Poleg tega, če prodajalec nateguje da so psi čistokrvni brez rodovnika, potem je tipični zaslužkar in preprodajalec, ker taki psi ne obstajajo. Obstjajo pasemski in mešanci. Pasemski psi so rodovniški, kjer se lahko preveri izvor psa in njegove prednike, mešanci so pa pač mešančki.
Sicer pa, odločitev je vaša in ne moja. Jaz tega psa ne bom imela niti ne bom živela z njim niti ga ne prodajam jaz. Torej lahko le dobronamerno svetujem.
VIR
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.241241832586237.57850.218254144885006&type=3