Ok, Aska s tem se pa ne strinjam...
Jah, eni ljudje, bom rekla kar večina, so skrajno neodgovorni.
Poglejte si video: Ko kamni jočejo Jah, na žalost tudi jaz poznam več primerov neodgovorne oskrbe. "Neki" ljudje so dobili mačko od soseda, ki jo je hotel utopit, ker na kmetih velja, da male ubijejo . In so jo pač oni vzeli. Jaz sem bila sprva ful vesela, potem pa ugotovim, da so mačko začeli puščati ven.
Videla sem jo večkrat in včasih je imela kraste od ugriziv po vratu. Očitno se je stepel, ker se je gonil, nekega dne, pa sem bila priča pretepu. Tega mačka je napadel drug samec in kmalu je bilo vse krvavo in polno dlak. Lastnikov pa nikjer tako, da nevem če so mačaka nehali puščati ven, ko sem jim ga na pol mrtvega prinesla na prag.
Drug primer je bolj krut.
Spet "neki" ljudje ( ne bom govorila kdo) so mačko samičko vsako večer spustili ven. In seveda je mačka kdaj pa kdaj odšla med ulicami, kjer se je zbirala mladina! Mačko so na kraju pretepli do smrti..To sem izvedela od lastnikov in ko sem vprašala kdo jim je povedal in kje so bili takrat mi je preprosto rekel " Povedali so mi sosedje, ampak mi je vseeno, saj si je zaslužila, ko pa hodi ven" ?
Vglavnem take grozote se dogajajo.
Moji sorodniki, ko so še živeli v Rogozi.
Mačke so bile notranje/zunanje, 3/4 jih je poginilo v enem letu. Da ne govotim, da je bilo mačk ogromnoo še z mladiči vred, iz treh legel, ker jih niso vseh oddali.
Potem ko so vse poginile so se z edino preživelo preselili v Fram.
Tam je skotila še eno leglo ( kot, da ni mačk PREVEČ!) in so obdržali enega mucka.
Pri dveh letih se pa naenkrat več ni vrnil domov.
Iskali so ga teden dni.
Nihče ne ve kaj je bilo z njim, a se je vrnil krvav, pretepen (verjetno od soseda, ne živijo ob prometni cesti) z 3x zlomom spodnje čeljusti.
Mucek je KOMAAJ preživel.
JE BOLJŠE MAČKI UMOGOČITI MOGOČE 1-3 LETNO SVOBODO IN POTEM SMRT? Ali poškodbe?
Kot BITI DOLŽAN zanjo skrbeti ODGOVORNO?
Mačka, ki ni vajena bito zunaj, se itak boji in NE sili ven.
Mačka, ki sili ven?
SLEDNI POVODEC (1'0-40 metrov) ali obična kmeka vrv in ven
Mački je enako kot, da je spuščena, če gre predaleč pa jo samo ustaviš s tem ko stopiš na vrv.
Sami presodite kaj je večjo mučenje?
Puščati mačke strupom (umiranje v peklenskih mukah), fasanje mačjega aidsa, hudobnim mulcem, kmetom, sosedom, psom, lisicam, drugim mačkam, cesti...ALI jo imeti NA VARNEM?
Po zakonu: VSE živali morajo biti pod nadzorom, saj so odgovornost NAS-ljudi.