Vedno več novopečenih ali bodočih lastnikov se sprašuje kliker DA ali kliker NE!?
Kaj je sploh kliker?
Kliker je majhna napravica s kovinskim jezičkom. Le-ta ob pritisku povzroči nastanek značilneka »klik« zvoka.Ta psu sporoči, da je naredil trik, dejavnost itd. pravilno.
Kliker uporabljamo, kadar psa hočemo naučiti nov trik, novo pozitivno vedenje itd. Če mi psa hvalimo z besedami, se te ogoromno krat razlikujejo po glasnosti, hitrosti, tonu itd. Kliker pa ima vedno enak zvok in ga pes takoj poveže z nagrado - brez, da bi moral razmišljati, kaj pomenijo besede. Dokazano je, da psi naučeni s klikerjem dosti hitreje razumejo trik, kot psi, ki niso naučeni z njim.
Kliker DA, kliker NE?
Čisto odvisno je od lastnika psa ali se bo odločil za kliker ali ne. Nekateri pravijo, da so uklikani psi roboti, kar seveda ne drži. Kliker je samo vspodbuda psu pri delu. V redu pa je tudi za to, ker ko pes naredi neko dejanje, katero mi želimo, kliknemo takoj in pes bo povezal dejanje z nagrado. Če uporabljamo besede, ponavadi rečemo prepozno in pes ne poveže dejanja s pohvalo.
VIR
Za DZVP spisal Kevin Bezjak - oktober 2014
Kaj je sploh kliker?
Kliker je majhna napravica s kovinskim jezičkom. Le-ta ob pritisku povzroči nastanek značilneka »klik« zvoka.Ta psu sporoči, da je naredil trik, dejavnost itd. pravilno.
Preden ga začnemo uporabljati je psa potrebno "vklikati". Psu, ki klikerja ne pozna, ta zvok ne pomeni nič. Ko psa "vklikamo", mu "KLIK" pomeni prihod nagrade. Tako, da vklikani psi vedo, da ko kaj naredijo pravilno, sledi nagrada.
Kako uklikati psa?
Psa uklikamo preprosto. Najprej samo klikamo in od njega ne zahtevamo nič. Klik - priboljšek. To ponavljamo vsak dan 5-10 minut nekaj dni. Najlažje prepoznamo vklikanega psa, ko je pes osredotočen na nekaj drugega in se odzove na klik s pričakovanjem nagrade. Takrat lahko začnemo kliker uporabljati za učenje trikov.
Zakaj uporabljati kliker? Kliker uporabljamo, kadar psa hočemo naučiti nov trik, novo pozitivno vedenje itd. Če mi psa hvalimo z besedami, se te ogoromno krat razlikujejo po glasnosti, hitrosti, tonu itd. Kliker pa ima vedno enak zvok in ga pes takoj poveže z nagrado - brez, da bi moral razmišljati, kaj pomenijo besede. Dokazano je, da psi naučeni s klikerjem dosti hitreje razumejo trik, kot psi, ki niso naučeni z njim.
Kliker DA, kliker NE?
Čisto odvisno je od lastnika psa ali se bo odločil za kliker ali ne. Nekateri pravijo, da so uklikani psi roboti, kar seveda ne drži. Kliker je samo vspodbuda psu pri delu. V redu pa je tudi za to, ker ko pes naredi neko dejanje, katero mi želimo, kliknemo takoj in pes bo povezal dejanje z nagrado. Če uporabljamo besede, ponavadi rečemo prepozno in pes ne poveže dejanja s pohvalo.
VIR
Za DZVP spisal Kevin Bezjak - oktober 2014
ČLANEK JE AVTORSKO ZAŠČITEN!
Nazadnje urejal/a Kevin Sre 12 Nov - 17:49:15; skupaj popravljeno 2 krat