DOM ZA VSE PSE
Pozdravljeni na forumu DOM ZA VSE PSE!

Če ste eden izmed prostovolcev, ki hoče pomagat živalim, se kaj novega naučiti in biti na tekočem z problemi v Sloveniji se regristrirajte. Registracija je preprosta in kratka, administrator pa bo odobril vaše sodelovanje na forumu v roku 24 ur.

Redni gostje priporočamo registracijo, saj boste s tem lahko pripomogli k koristnosti foruma in izrazli vaše mnenje. Je pa tudi koristna, saj boste odveščeni o novih objavah in lahko boste izražali vaše mnenje ter predloge Smile
Brez regristracije ne vidite:
- kotiček za člane,
- pasme psov,
- pasji videi,
- pasji triki, igre in še kaj,
- pasja prehrana (sodobna pasja kuharica),
- pasji športi,
- pasja oprema,
- nega psa,
- psarne,
- nakup psa,
- pasja vprašanja,
- klepeti,
- tekme,
- razstave,
- forumska srečanja,
- nagradne igre.

Vabljeni, živali nas potrebujejo, da smo nihov glas, ker same tega ne zmorejo...

Join the forum, it's quick and easy

DOM ZA VSE PSE
Pozdravljeni na forumu DOM ZA VSE PSE!

Če ste eden izmed prostovolcev, ki hoče pomagat živalim, se kaj novega naučiti in biti na tekočem z problemi v Sloveniji se regristrirajte. Registracija je preprosta in kratka, administrator pa bo odobril vaše sodelovanje na forumu v roku 24 ur.

Redni gostje priporočamo registracijo, saj boste s tem lahko pripomogli k koristnosti foruma in izrazli vaše mnenje. Je pa tudi koristna, saj boste odveščeni o novih objavah in lahko boste izražali vaše mnenje ter predloge Smile
Brez regristracije ne vidite:
- kotiček za člane,
- pasme psov,
- pasji videi,
- pasji triki, igre in še kaj,
- pasja prehrana (sodobna pasja kuharica),
- pasji športi,
- pasja oprema,
- nega psa,
- psarne,
- nakup psa,
- pasja vprašanja,
- klepeti,
- tekme,
- razstave,
- forumska srečanja,
- nagradne igre.

Vabljeni, živali nas potrebujejo, da smo nihov glas, ker same tega ne zmorejo...
DOM ZA VSE PSE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za vse mešančke, rodovniške pse in mačke :)

Kdo je z nami
Trenutno forum pregleduje 5 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 5 gostov

Noben

Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 66, dne Sre 9 Okt - 6:18:11
Latest topics
» NAŠ JE PA TA TEDEN TAKO PRIDEN
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptyPet 6 Feb - 20:03:56 by Žlička

» Črni laponski pes
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptyČet 5 Feb - 20:43:31 by Žlička

» Mikrosporija
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptySre 4 Feb - 19:11:53 by Anubis

» Prostata pri psih
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptySre 4 Feb - 13:22:37 by Anubis

» Dva mlada psička iščeta stalen dom
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptyNed 1 Feb - 22:22:28 by Žlička

» Čudovita zgodba
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptyNed 1 Feb - 19:51:33 by Žlička

» Vprašanje za admine
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptyPet 30 Jan - 23:08:10 by Anubis

» Hemangiosarkom
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptyPet 30 Jan - 22:35:48 by Anubis

» Leptospiroza
Pes se mi je izgubil - kaj storiti? EmptyPet 30 Jan - 21:47:05 by Anubis

You are not connected. Please login or register

Pes se mi je izgubil - kaj storiti?

4 posters

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

1Pes se mi je izgubil - kaj storiti? Empty Pes se mi je izgubil - kaj storiti? Tor 18 Nov - 19:33:37

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Pes se mi je izgubil – kaj storiti?

Zelo priporočljivo je, da predenj si psa omislite, razmislite tudi o morebithih težavah in med njimi so tudi pobegi! Zelo priporočjivo je, da psa date čipirati, saj bo najditelj lahko psa peljal prebrati čip in pes bo spet pri vas. Če je pes čipiran so njegovi podatki vnešeni v centralni register psov – v bazi. In, ko psu odčitajo čip imajo vse podatke o psu.

Pes se mi je izgubil - kaj storiti? Yad-kai
foto: Živa Pečjak

Kaj vsebuje centralni register psov?
Vsebuje status živali (aktiven/živ oz. neaktiven/poginul), številko čipa, Ime (Pri rodovniških psih rodovniško, pri mešančkih klicno), Spol (Ženski, moški, steriliziran, kastriran), Starost (do enega leta v mesecih potem v letih), Naslov (Poštna številka in kraj), datum zadnjega cepljenja proti steklini in datum do katerega mora biti opravljeno naslednje cepljenje.

Veterinarji pa imajo na voljo še vaše podatke:
Vaš ime in priimek in točen naslov in poštno številko.

Če pa pes nima čipa je to rahlo bolj zapleteno. 

Preverite, če je vaš pes v centralnem registru psov:
TUKAJ, preverite, če je vaš pes v registru. Vpišite številko čipa (najdete jo v potnem listu pod črtno kodo), in poglejte, če je. Če se vam izpišejo podatki, kot so na spodnji sliki, je pes regristriran.

Pes se mi je izgubil - kaj storiti? Dz2-crp

Kaj narediti ob izgubi?

1. Čimprej sami začnite. Najprej preiščite okolico, vprašajte mimoidoče če so videli kakšnega psa, kličite ga, morda je kje v bližini,

2. Če to ni uspešno sestavite letak, da se je izgubil in ga razobesite po vasi – priporočljivo je da tudi v sosednjih vaseh, saj znajo sami kar daleč priti:
       - Zelo priporočljivo je da na letak vstavite sliko (naj se kar se da najbolj vidi kakšen je pes) in zapišite kakšen je pes: pasma oz mešanček, kakšen je (majhen, srednje velik, velik), kakšno dlako ima (dolga, kratka), kakšne barve je (če je večbarven ne pišite samo, da ima več barv ampak jih točno opišite),  če ima ovratnico zapišite kakšno (barva, kaj je na njej), zapišite tudi, če ima pes kakšne posebne pridobljene lastnosti (nima repa, šepa, če kje nima dlake ipd...)

3. Obvestite:
       - bližnjo veterinarsko postajo,
       - najbljižje zavetišče za živali,
       - radijske postaje,
       - društva za zaščito živali,
       - policijo...
Prosite jih, da vas obvestijo, če so žival našli. Pustite jim kontaktne podatke (Ime, priimek, telefon...).

4. Na internetu objavite oglas, ter prosite čim več ljudi, da ga deli med druge:
       - Facebook
       - Forumi (naš forum, mojpes.net, pesjanar, svet živali, repati in kosmati ipd...)

Preventiva:
V preventivo vsekakor spada varnostno čipiranje psa. Psa dajte kar se da hitro čipirati. Dobro je tudi da psu na ovratnico date obesek z vašimi kontaktnimi podatki (Ime, priimek, naslov, telefonska številka). Najboljša preventiva pa je pazljivost. Pazite, da se vam pes ne izmuzne iz ograje, ko se odpravljate od doma, ograjo imejte dovolj visoko, da je ne mora preskočiti, zaklepajte vse izhode, da si jih ne odpre sam ali pa kakšen nepridiprav.

POMEMBNO:
Če psa najdete, obvestite vse pristojne službe, ki ste jih obvestili o izgubi psa in okolico, odstranite vse letake in obvestite ljudi na internetu. Če pa najdete psa pa ga obvezno odpeljite na veterinarsko postajo, da preverijo čip, če ga nima pa obvestite še radijske postaje in internetne strani (facebook, forumi...),  – kot govori 29. člen uradnega lista RS (zakon o zaščiti živali): citiram: »Kdor izgubi žival ali kdor najde zapuščeno žival, o tem.« Če najdenja ne obvestite je to kaznivo, če vas odkrijejo vam napišejo globo.  V primeru, da se po 8 dneh žival ne zahteva nazaj jo lahko najditelj odda drugemu lastniku ali pa sam poskrbi za njo, kot govori 30. Člen uradnega lista RS (zakon o zaščiti živali): citiram: »Skrbnik najdene hišne živali ima pravico zahtevati vrnitev živali. Če tega ne stori v roku 8 dni od dneva, ko je bila nameščena v zavetišče, lahko imetnik zavetišča žival odda tudi drugemu zainteresiranemu skrbniku, ki se zaveže, da bo za žival ustrezno skrbel.«.

Zapleti:
Žal se pojavljajo tudi zapleti. Psa lahko zbije avto, kolo, lahko ga vstrelijo, zastrupijo itd. Pojavlja pa se tudi, da najditelj psa nikogar ne obvesti in si ga pridrži zase. To je kaznivo in zakonito prepovedano.

Za DZVP spisal Kevin Bezjak, november 2014.

Članek je avtorsko zaščiten!

Pes se mi je izgubil - kaj storiti? T3d-LOGO

Nazadnje urejal/a Kevin Tor 18 Nov - 23:10:57; skupaj popravljeno 1 krat

https://domzavsepse.forumsl.net

ziva kai tobi

ziva kai tobi
Moderator
Moderator

Super članek...da o sliki ne govorimo Very Happy

http://spiridomkaiser.weebly.com/spiridom-kaiser.html

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

slika registra je res super ja Very Happy

aska

aska
Moderator
Moderator

Super, da je tudi ta tema odprta in dober članek. Bi pa dodala še to, da je vseeno dobro, da se obvesti še kakšno zavetišče več, vsaj še kakšnega, ki je v bližini izgube psa. Vsekakor je dobro obvestiti tudi poštarja, lahko se tudi pri lovcih pozanimamo oz. se jih obvesti, sanitarce,...

Žal sem že dala to skozi, ko se je izgubil moj pes, ko je bil za par dni dan v varstvo. Imam že izkušnje s tem. Ne želim pa tega nobenemu, da se mu to zgodi. Kot našla že pse, katerega je prišla lastnica iskat, ker je imel telefonsko št., po drugega pa so prišli iz zavetišča iskat.

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Lepo napisano. Smile

Zelo priporočjivo je, da psa date čipirati, saj bo najditelj lahko psa peljal prebrati čip in pes bo spet pri vas.
Čipiranje ni le priporočljivo, pač pa tudi ZAKONSKO OBVEZNO ZA VSE PSE (razen za starejše rojene pred nekim datumom, pa še to ne vem če še velja)!!!!

- najbljižje zavetišče za živali,
Obvestiti moramo PRISTOJNO zavetišče, ki ni nujno najbližje. Wink

aska

aska
Moderator
Moderator

airedale10 je napisal/a:Obvestiti moramo PRISTOJNO zavetišče, ki ni nujno najbližje. Wink
Se strinjam z celim tvojim postom. V mojem primeru je bilo pristojno Zavetišče Meli, ki je bilo pristojno za ta konec, a vseeno sem obvestila še v Gmajnice kot. To se mi je poplačalo, ker prav iz Gmajnic so me klicali, da je en zadržal enega takšnega psa in izkazalo se je, da gre resnično za njega.

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Ja verjetno je res pametno tudi druga bližnja poklicati, ker je možno da pes zaide na območje kjer so že tista pristojna, ne več tisto ki je za točno tvoj kraj, na to možnost pa sem čisto pozabila. Smile Ampak pristojno mora biti pa itak seveda taprvi klic. Smile

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Hvala Rebeka za popravke Smile Super ^^

aska

aska
Moderator
Moderator

Rebeka itak, da prvo je treba obvestiti pristojno zavetišče, a vseeno je fino, če tudi ostala, ko so dokaj blizu obveščena. Pri meni se je to obrestovalo. Fino je tudi, da se zavetišča ipd ne samo pokliče in obvesti, a tudi fotko psa ipd kaj več o psu na mail jim pošlje. No jaz sem in se je obneslo, ker so vedeli kako pes dejansko izgleda in klicatelj, ki je zadržal tega psa ga je tudi opisal in se je ujemalo. Bi ga peljal v Gmajnice, a sem šla prej do tega preveriti in bil je pravi.

Nazadnje urejal/a aska Pet 26 Dec - 14:24:17; skupaj popravljeno 1 krat

aska

aska
Moderator
Moderator

Pa še to, da je zelo dobro, da ima vaš pes na ovratnici obesek za vašimi podatki - telefonsko številko.

Sponsored content

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]