DOM ZA VSE PSE
Pozdravljeni na forumu DOM ZA VSE PSE!

Če ste eden izmed prostovolcev, ki hoče pomagat živalim, se kaj novega naučiti in biti na tekočem z problemi v Sloveniji se regristrirajte. Registracija je preprosta in kratka, administrator pa bo odobril vaše sodelovanje na forumu v roku 24 ur.

Redni gostje priporočamo registracijo, saj boste s tem lahko pripomogli k koristnosti foruma in izrazli vaše mnenje. Je pa tudi koristna, saj boste odveščeni o novih objavah in lahko boste izražali vaše mnenje ter predloge Smile
Brez regristracije ne vidite:
- kotiček za člane,
- pasme psov,
- pasji videi,
- pasji triki, igre in še kaj,
- pasja prehrana (sodobna pasja kuharica),
- pasji športi,
- pasja oprema,
- nega psa,
- psarne,
- nakup psa,
- pasja vprašanja,
- klepeti,
- tekme,
- razstave,
- forumska srečanja,
- nagradne igre.

Vabljeni, živali nas potrebujejo, da smo nihov glas, ker same tega ne zmorejo...

Join the forum, it's quick and easy

DOM ZA VSE PSE
Pozdravljeni na forumu DOM ZA VSE PSE!

Če ste eden izmed prostovolcev, ki hoče pomagat živalim, se kaj novega naučiti in biti na tekočem z problemi v Sloveniji se regristrirajte. Registracija je preprosta in kratka, administrator pa bo odobril vaše sodelovanje na forumu v roku 24 ur.

Redni gostje priporočamo registracijo, saj boste s tem lahko pripomogli k koristnosti foruma in izrazli vaše mnenje. Je pa tudi koristna, saj boste odveščeni o novih objavah in lahko boste izražali vaše mnenje ter predloge Smile
Brez regristracije ne vidite:
- kotiček za člane,
- pasme psov,
- pasji videi,
- pasji triki, igre in še kaj,
- pasja prehrana (sodobna pasja kuharica),
- pasji športi,
- pasja oprema,
- nega psa,
- psarne,
- nakup psa,
- pasja vprašanja,
- klepeti,
- tekme,
- razstave,
- forumska srečanja,
- nagradne igre.

Vabljeni, živali nas potrebujejo, da smo nihov glas, ker same tega ne zmorejo...
DOM ZA VSE PSE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za vse mešančke, rodovniške pse in mačke :)

Kdo je z nami
Trenutno forum pregleduje 20 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 20 gostov

Noben

Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 66, dne Sre 9 Okt - 6:18:11
Latest topics
» NAŠ JE PA TA TEDEN TAKO PRIDEN
Zlata pravila pri šolanju psov EmptyPet 6 Feb - 20:03:56 by Žlička

» Črni laponski pes
Zlata pravila pri šolanju psov EmptyČet 5 Feb - 20:43:31 by Žlička

» Mikrosporija
Zlata pravila pri šolanju psov EmptySre 4 Feb - 19:11:53 by Anubis

» Prostata pri psih
Zlata pravila pri šolanju psov EmptySre 4 Feb - 13:22:37 by Anubis

» Dva mlada psička iščeta stalen dom
Zlata pravila pri šolanju psov EmptyNed 1 Feb - 22:22:28 by Žlička

» Čudovita zgodba
Zlata pravila pri šolanju psov EmptyNed 1 Feb - 19:51:33 by Žlička

» Vprašanje za admine
Zlata pravila pri šolanju psov EmptyPet 30 Jan - 23:08:10 by Anubis

» Hemangiosarkom
Zlata pravila pri šolanju psov EmptyPet 30 Jan - 22:35:48 by Anubis

» Leptospiroza
Zlata pravila pri šolanju psov EmptyPet 30 Jan - 21:47:05 by Anubis

You are not connected. Please login or register

Zlata pravila pri šolanju psov

4 posters

Go down  Sporočilo [Stran 1 od 1]

1Zlata pravila pri šolanju psov Empty Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 17:43:58

Gost

Anonymous
Gost

Zlato pravilo pri vzgoji je doslednost. To pomeni, da je dovoljeno vedno dovoljeno in prepovedano vedno prepovedano. Razčistiti moraš (z vsemi člani družine), kaj psu dovoliš in kaj ne (tudi ostali mu ne smejo dovoliti več ali manj kot ti, ampak vsi enako). Če lahko skoči na kavč, lahko vedno, tudi ko imate goste ipd., če pa ne sme, pa ne sme nikoli, brez izjem. Teh pravil se moraš držati, ker drugače pes postane zmeden in ne bo vedel, kaj hočeš od njega, ne bo ti zaupal in postal bo še bolj neposlušen.

Druga stvar je, da moraš ti postati glaven v pasjih očeh, če hočeš, da te uboga.
- pojdi prvi čez vrata, pes naj gre za tabo;
- hrano naj dobi vedno potem, ko ti že poješ (tudi če dobi drugo za jesti kot ti);
- med obroki naj ne dobi ničesar za jesti (še posebej pa ne iz mize, medtem ko vi jeste - ne se upreti žalostnim očkam!), razen če uporabiš hrano kot nagrado;
- igrajta se takrat, ko ti hočeš (ti daj vedno pobudo za igro) in končaj jo, ko mu je še zanimiva, ne takrat ko se že naveliča, ker mu igra mora predstavljati zabavno dejavnost, ki jo izvaja s tabo, če pa se vmes neštetokrat naveliča, pa mu vse skupaj postane odveč - pomembno je, da se v tvoji družbi počuti dobro, pa čeprav ti vodiš aktivnosti in si ti glaven pri vsem
- na sprehodih naj ne bo spuščen, razen če res takoj pride, ko ga pokličeš - odpoklic je najpomembnejša vaja v življenju psa in to moraš res dobro naučiti (najprej naj vleče za sabo 5 ali 10 m povodec in ko obvlada s tem povodcem, ga šele lahko spustiš)

Čisto vsako stvar si mora zaslužiti.
- Če ti prinese igračko, ker bi se rad igral, naj najprej naredi "sedi" ali "tačko" ali "prostor" (karkoli, kar že ve) in potem se za nagrado igrajta.
- Tudi preden ga začneš božati, ckrljati, naj nekaj naredi in naj bo božanje nagrada za to, kar je naredil.
- Medtem, ko mu daješ hrano v posodo, naj mirno sedi ali leži (v prostoru). Če se vstane, mu daj povelje znova in vmes prekini z dajanjem hrane v posodo. Ko spet sedi/leži (kar pač zahtevaš, najprej naj bo vedno isto, ko se bo navadil, da je pri miru, pa lahko še kaj drugega), nadaljuj. Ko je vsa hrana v posodi, mu daj dovoljenje, da gre do nje in začne jesti. Če gre do posode prej, poskrbi, da bo čim manj pojedel (če se le da nič) in zahtevaj naj se umakne in naredi sedi/prostor, dokler ni vsa hrana v posodi..
- Tudi medtem, ko mu daješ ovratnico, naj bo pri miru (sedi) in naj ne skače okrog, šele ko ga pripneš na povodec, se lahko premakne.

Nič ne sme biti 'zastonj' - le tako se bo naučil vedno lepo obnašati. Če jaz na primer držim nekaj v roki, kar bi pes  rad dobil, se že avtomatsko vsede. Če mu tistega ne dam, naredi prostor, preval, se zavrti, daje tačko, obe tački v zrak itdV glavnem, poiskuša vse, samo da bi dobil, kar želi.Potem si zamislim en trikec, ki ga želim takrat videti, mu dam povelje in ko naredi, končno dobi.

Moraš se zavedati, da kljub temu, da izgleda ljubko, imaš še vseeno psa in ne igračko. Mora ubogati in pika. Če pa ne uboga (npr. ko dela kaj nezaželjenega - skače brez veze), pa je najboljša kazen ignoriranje. Obrni se stran, ne glej je in se ne zmeni zanjo. Če ne pomaga, odidi v drug prostor in naj bo sama za nekaj časa.

Pri učenju vaj pa je pomembno to, da sploh ne kaznuješ, ker sicer dobi odpor do učenja. Če naredi narobe, popravi brez graje in fuuul pohvali, ko naredi to, kar želiš.

Zlata pravila pri šolanju psov 10446242_962042557143111_4446588954827630918_o
print screen windows xp

2Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 17:52:20

Sarch

Sarch
Novinec
Novinec

Cool

3Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 19:03:55

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Realno napisano, misim, da bi se moral vsak od lastnikov psov držati teh pravil. In res je, da dokler psu ne predstavljaš vodje (šefa), te ne bo ubogal, pa se lahko na glavo mečeš. Tudi za lastno psihično ne stabilnost pri tebi bo vedel in te ne bo poslušal!
Tvoja slaba volja lahko še bolj vpljiva na psa - če si slabe volje bo te slabše poslušal, kot ponavadi, ali pa te bo popolnoma preziral. Mogoče se nekomu zdijo psi neumni in nekateri ljudje mislijo, da psi ne razmišljajo - PSI ŠE KAKO RAZMIŠLJAJO! Smile

https://domzavsepse.forumsl.net

4Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 20:17:54

Vet.Tehnik

Vet.Tehnik
Novinec
Novinec

Super Anja odličen članek... nimam ničesar za pripomnit... Smile

5Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 21:04:04

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Se strinjam, vsaj načeloma. Smile Oz.tako: s tistimi psi, ki imajo kakršnekoli težave, vsekakor moramo upoštevati ta pravila. Jaz se jih pa vsekakor ne bi držala pri enem neobremenjenem mladičku oz. pri psu ki nima nobenih težav, se mi zdi marsikatero eno preprosto brezvezno omejevanje. Razz Tudi pri mojem manj kot je težav, manj se držim pravil (in težave ne pridejo nazaj). Seveda mora sedeti ko dajemo oprsnico gor, me pogledati preden začnemo s sprehodom, narediti celo serijo trikov, preden dobi hrano (ponavadi pa jo itak porabim čez dan za trikce) ipd., ampak tisto da bi jedla pred njim, da bi šla vedno prva pred njim... pa se mi zdi nima več nekega smisla. Smile

- Medtem, ko mu daješ hrano v posodo, naj mirno sedi ali leži (v prostoru). Če se vstane, mu daj povelje znova in vmes prekini z dajanjem hrane v posodo. Ko spet sedi/leži (kar pač zahtevaš, najprej naj bo vedno isto, ko se bo navadil, da je pri miru, pa lahko še kaj drugega), nadaljuj. Ko je vsa hrana v posodi, mu daj dovoljenje, da gre do nje in začne jesti. Če gre do posode prej, poskrbi, da bo čim manj pojedel (če se le da nič) in zahtevaj naj se umakne in naredi sedi/prostor, dokler ni vsa hrana v posodi..
Eh predlog, da bo malo težje, ker to je za večino psov mačji kašelj. Naredite si malo težjo rutino trikcev - pes naj sedi/leži, hrano v posodo (in nič v roki!), potem pa kroženje, prosi, hoja nazaj, osmice nazaj, poleg itd., torej takšni trikci ki so fizično nemogoči če je pes skoncentriran na hrano namesto na vodnika. Nama, ker je Dino res zelo požrešen, je bilo to res v izziv, ampak nama je uspelo in zdaj se brez težav obrne proč od hrane in je fokusiran name.

6Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 21:11:55

Vet.Tehnik

Vet.Tehnik
Novinec
Novinec

Airedale 10 sem prebral knjigo Težave s psom Prepoznavanje in odpravljanje od Celine del Amo. Zelo poznana v svetu živali... mogoče v Evropi ne tak zelo. Ona v tej knjigi razlaga o prvotni socializiaciji pri mladiču in kaj se ponavadi zgodi če tega ne opraviš ( tega ne trdim ne jaz ne ona) da bi se dejansko zgodilo pri vsakem... men je to poglavje o prvotni socializaciji zelo pomemben in sem tudi v zavetišču opazil, če je pes imel kako težavo nprimer si izmislim je grizel stvari pretirano skakal po ljudeh ali pa grizel zato ker ni opravil te prvotne socializacije kjer se pasji mladič vsega nauči. Res svetujem, da se ta knjiga prebere zelo je zanimva... dosti stvari sem se naučil od prebiranje te knjige

7Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 21:16:56

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Znan mi je naslov, ampak nisem sigurna če sem čisto to prebrala, bom preverila. Smile Hvala za predlog!

Sem pa mnenja da je pri mladiču 1000 pomembnejših stvari za delat kot pa pazit da ne bi slučajno pojedel preden si ti imel kosilo (saj ga vendar čez cel dan nagrajuješ za pravilno vedenje?!), da ne bi slučajno stopil pred tabo skozi vrata, da ga ne bi niti enkrat zastonj pobožal... Smile Saj mislim da se vsi zavedamo da se v živo nihče ne drži tako strogo teh pravil, a je sploh kdo med nami ki vsakič preden poboža svojega psa naredi serijo trikov? xD Jaz vem da mojemu božanje niti ne predstavlja neke zelo velike nagrade, za katero bi se moral zelo truditi (ker takšnih nagrad seveda ne podeljujem kar tako), ampak pač nekaj prijetnega in ne vidim potrebe, da bi moral vsakič delati ne vem kaj vse pred enim trepljanjem mimogrede. Smile In mislim da smo v realnosti dejansko skoraj vsi takšni...

8Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 21:25:24

Gost

Anonymous
Gost

Mišljeno je  bilo za težavne pse, oz. pse s katerimi so lastniki zafurali odnos in pes na  razno razne nčine preizkuša meje. Ker je pč topic PREVZGOJA.
Za obične skulirance, mladiče za moje pojme pri tem ni potrebe.
Tega sem se držala ko sem imela s psico težave, drugače pa ne. Zdaj? Ne rabim tega konec tega obdobja hehe
Very Happy

Nazadnje urejal/a Anja Čet 16 Okt - 21:26:12; skupaj popravljeno 1 krat

9Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 21:26:07

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

To pa ja. Smile Jaz sem se tudi nekaj časa precej strogo držala, zdaj pa vse bolj opuščam oz. imamo pravila, ampak marsikaterega malo drugačnega in bolj ohlapnega.

10Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 21:27:05

Gost

Anonymous
Gost

Razumem Smile
Saj potem itak ni potrebe, pisala sem to vse sem, ker je forum-PREVZGOJA in se ve, da imajo psi že neke vedenjske težave, torej so ta pravila pač pomembna Smile

11Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Čet 16 Okt - 21:30:14

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Kdo je niti opazil to Rolling Eyes :oops: Sicer pa, a ne bi raje preimenovali v ''vzgoja'' ali pa ''vzgoja in šolanje''? Ker sedaj imamo samo prevzgoja, igre in trikci, pa je še mnogo tem ki se jih ne da uvrstiti v to. Pa tudi med ''klasično vzgojo'' in prevzgojo je zelo tanka meja... Smile

12Zlata pravila pri šolanju psov Empty Re: Zlata pravila pri šolanju psov Pet 17 Okt - 7:22:46

Vet.Tehnik

Vet.Tehnik
Novinec
Novinec

Se strinjam glede prevzgoje šolanje in vsega ostalega je dosti tem

Sponsored content

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 1 od 1]