NASTANEK
Pasma se je razvila iz nemškega ovčarja, katere namen je biti vzrediti psihično bolj uravnovešene in zdravju bolj naklonjene pse.
Pasmo mnogo poimenujejo tudi " mili" nemški ovčar saj ima prav vse kar ima njegov prednik a vse v bolj prijaznem in milem stilu.
Ker je pasma redkejša in ker so v njo vnesli "svežo" švicarsko kri, o tudi težave s kolki bolj izjema kot pravilo.
Seveda obstajajo slabi vzreditelji, ki kvarijo pasmo, a so hvalabogu le ti v manjšini.
V leglih kjer so se skotili mladiči bele barve so jih množično pobijali, saj bi naj bili "napaka" A kmalu so ustanovli pasmo BELI KANADSKI OVČAR, v 70 in 80 letih pa so v pasmo vnesli švicarsko kri. Vseeno je še mnogo legend o nastanku pasme.
VSESTRANSKOST
Psi so primerne za agility ( a ne preveč za tekmovanja zaradi "težje" konstitucije), primerni so za pašo ovac, za pse čuvaje, za slederje, terapevtske in reševalne pse, vodnike slepih, za iskanje mamil... Resnici na ljubo je to nemški ovčar bele barve Še posebej so primerni za RALLY OBIDIENCE
upload a gif
NEGA
Imajo kratko, do srednje dolgo dlako, nega ni posebej zahtevna, česanje 2x tedensko, občasno kopanje. Jaz preferiram šampon BIO-GROOM in ščetinso krtačo ter kovinski glavnik.
ZNAČAJ
Ljubitelj domačih otrok, izredno ljubeč do družine, drugih družinskih živali, dominanca ni posebej izražena, seveda v primeru zgodnje socializacije tako vzreditelja kot lastnika. Psi se zredno navežejo na lastnika, sploh psice sledijo kot sence.
Zanje je značilno, da jih je s pravilno motivacijo možno naučiti prav vsega. AKTIVEN PES ZA AKTIVNE LJUDI, ne nujno hiperaktiven, a potrebuje vsaj 2 uri sprehoda na dan, mentalna zaposlitev, trikci in občasen tek, divjanje po travnikih.
So pa izredno prilagodljivi psi, lastniku se prilagajajo in jim ni odveč se zlekniti ob televiziji.
SOVRAŽIJO SAMOTO. Mnogi vzreditelji, ki sm jih spoznala pasme NE dajo za v pesjak.
Ti psi so izreedno sensibilni in željni svojega krdela.
Vzrediteljica iz Karlovca mi je nekoč dejala " Kupila sem ji za v družbo še psa, saj je bila na vrtu žalostna, na koncu sta bila žalolstna oba. Od takrat so VSI moji psi NOTER z nami"
So bolj sensitivni od ovčarja, najgnjeni k občutljivosti, zato jih vzgajamo na dosleden, vstrajen a prijazen način. Z potavljenimi mejami.
HIBE/NAPAKE
Pasma NI nagnjena k agresiji zato se kakršen koli napad, agresija kaže kot HIBA in NI zaželjena, takšni psi NISO primerni za vzrejo.
Ker je pasma NEZAUPLJIVA do tujcev, se to lahko sprevrže v plašnost, kar zopet NI zaželjeno.
VEDNO gledajte pri kom kupite pse, pravi vzreditelj ima kotišče in leglo NOTER, ob vseh zvokih ljudi, živali, hrupu, navaja jih na vse situcije.
Z socializacijo lastnik nadaljuje!
Socializacija je pri te pasmi ključnega pomena.
ODNOS DO TUJCEV
Večinoma so me na razstavi ignorirali,dokler me ni sprejela njihova vzrediteljica in ko so pa našli pristen stik z menoj pa TOLE:
Švicarji so sicer psi, ki veljajo za poslušne in in resnično vdane lastniku. Pa vendar se je potrebno zavedati, da je potrebno za to seveda tudi delo s psom, torej je odvisno predvsem od lastnika, kakšen bo pes Wink Zato je pomembno, da psa kakor hitro ga pripeljemo dovolj socializiramo in navadimo na različne situacije. Ti psi so tudi nagnjeni k nezaupljivosti do tujcem in tudi plahosti v nekaterih linijah. Zato je zelo pomembna zgodnja socializacija, ki se prične že pri vzreditelju.
To so vsestranski psi primerni za vaje iz poslušnosti, IPO (obramba), trike, reševalne pse, tudi za agility, vendar zaradi njihove konstitucije naj ne bi bili preveč primerni za tekmovanja, saj niso dovolj hitri.
host image online
Ti psi niso radi sami. Resnično so najbolj veseli, če imajo imeti možnost bivanja s človekom. To ni pes za v pesjak, sploh pa ne za na verigo! Ti psi so resnično navezani na svojo družino, zato jim največ pomeni, če so lahko s človekom, kateremu brezpogojno izkažejo ljubezen in vdanost. Sem brala, da imajo predvsem psičke ful navado, da ti sledijo kot senca. Ti psi imajo navado, da ti sledijo povsod in si želijo biti enakopravni člani družine.
Imajo navado, da želijo ob sebi VSE člane družine, zato jih na kakšnem sprehodu če se kdo preveč oddalji radi "zganjajo" v čredo, kot ovce.
Ponavadi imajo tudi radi otroke in jih ščitijo, seveda je vse odvisno od vzgoje.
Veliko napisanega je tudi tukaj:
http://www.weisse-schaeferhunde.de/zzcharakter.html
Ti psi se ponavadi tudi dobro razumejo z drugimi psi in so "blažja" oblika nemškega ovčarja. S tem mislim, da niso toliko nagnjeni k dominantnosti.
Kolikor sem spremljala na youtubu in forumih imajo tudi radi vodo, radi plavajo. Vendar je vse odvisno od posameznega psa. Saj vemo, da so znotraj paasme različni karakterji.
Švicarji se zelo hitro učijo stvari in so dojemljivi za učenje. In mislim, da prav nič ne zaostajajo za nemškim ovčarjem, obratno. Se mi zdijo še boljša pasma!
Več izveš če napišeš: White Swiss shepherd FAQ
Ti psi imajo veliko energije, zato so potrebni vsakodnevni sprehodi, kjer pes sprosti svojo energijo. Priporočam kakšne trikce na sprehodu za mentalno zaposlitev, kakšne igrače, metanje palic... Ko pes odraste lahko tudi tek, rolanje in tek ob kolesu. Počakaj vsaj do enega leta zaradi kolkov.
Jaz sem vesela, saj mislim, da sem resnično našla popolno pasmo zame
photo hosting sites
VZREDITELJI
https://domzavsepse.forumsl.net/t305-beli-svicarski-ovcarji