LLort je napisal/a:Ali mislite, da so BC prevec aktivni za sopotnike v hribe in spremljevalce ob teku? Najbolj mi dopadejo avstralci in BC. Sam ne vem ce so BC primerni ker slisim da rabjo ogromno miselne aktivnosti.. Mogoce bi delala kaksen dog sport s psom, ampak zgolj kot hobi, obcasno
Borderji so psi ki poleg fizične zaposlitve rabijo tudi mentalno. Če teh dveh potreb ne zadovoljiš, so borderji nagnjeni k uničevanju raznih stvari, ker pač ne dobijo dovolj zaposlitve.
LLort je napisal/a:Vsec so mi razstavne pesarne, kot Elaeth, Seta del Oro in Spiridom. Sam mi je zelo pomembno zdravje psov, tko da bom zelo vesela, ce mi kdo lahko kaj vec pove o zdravju psov teh pesaren.
Nisem pa sigurna ce bom vzela BC, nagibam se bolj k avstralcem. Je pa odvisno od slovenske vzrejne scene, zal v anglescini ne znam komunicirat.
Kot je že Kaja napisala, Spiridom ni razstavna. Ko pa že omenjaš Elaeth, Seta del Oro:
Poznam obe vzrediteljici in tudi kar nekaj predstavnikov iz njihovih psarn. Meni se zdita obe psarni zelo vredu, obe vzrediteljici se zelo trudita, in poskrbita da njihovi mladiči pridejo v prave roke Psi pa so tudi karakterno v redu
LLort je napisal/a:Sem dubila tak vtis, ker vzrejajo nenavadnih barv. Ceprav prisegam na dvobarvno (merli se mi ne dopadejo tak zelo). In si zadovoljna sz njo/njim? Da vzrediteljica veliko na zdravje pesov? Malo mi je cudno da imajo tako veliko legel. Sam ne vem kako vzrediteljca zivi, tako da nocem po tem obsojat.
Rasztavna linija mi je bolj vsec zaradi videza. Pa naj bi bili bolj mirni. Jzst nocem pesa, ki bi cele dneve teziu z zogico. Mora znat se umirit
To, kakšne pse po obarvanosti vzrejajo, ravno nima večjega pomena glede razstavne oz delovne linije Največja razlika- če gledamo zunanjost- konstitucija telesa je čist drugačna, razstavčki imajo krajše tace in imajo večjo količino dlake, delavčki pa imajo daljše tace, drugačno glavo, manj dlake (tudi krajšo).
slike za primerjavo
BB Overcome
vir slike: blessed borders
vir slike: http://www.locheilbordercollie.com/internationalnews.htm
In ta tvoj zadnji stavek: mislim, da linija nima ravno tako groznega vpliva na to, koliko ti bo pes težil z žogico, lahko imaš tudi delavčka, ki bo čist brez motivacije, ampak to je odvisno od vzgoje.
Načeloma pa res, delavčki imajo več nagona in več želje po delu.
LLort je napisal/a:Hja to da lahku naucim katerega koli pesa ze vem. Sam rabim takega pesa, ki bi to lahko delal po eno uro na dan, mislim da vsak tega ne zmore
Kot so že drugi povedali, to lahko naučiš vsakega psa. Dvomim pa v to, da bo tudi border 1 uro na dan v eno pobiral krompir na vrtu. To se mi zdi preveč! Nekaj časa še bo mogoče zanimivo, ampak se mu kmalu več ne bo dalo ker ne bo zabavno in preveč obremenjeno, da bi moral 1 uro samo krompir pobirat, z vmesnimi pavzami pa bi seveda šlo, pač motivacije ne sme zgubit in ga nesmeš preveč forsirat k delu ker drugač pa ti sploh ne bo delal ko bo mu preveč.
Takšno je vsaj moje mnenje, ker tudi npr. ne moremo delat s frizbijem eno celo uro, al pa delat na agility parkurju, pes rabi pavzo in med drugim tudi kaj zabave vmes, ne pa samo monotono delo.
Če dam za primer frizbi- vem da bi moj pes cel dan laufal za frizbijem če bi lahko, ampak jaz mu vržem max. 5 diskov na enkrat, potem pa konec, čeprav je pes še v popolni pripravljenosti, ampak se mi zdi boljše tako, ker bo imel drugič še večjo željo po tem da bo lovil frizbije Zato greva po teh 5 metih delat nekaj drugega, čez nekaj časa pa še lahko enkrat ponoviva
Nazadnje urejal/a iAsh Sre 26 Nov - 20:43:27; skupaj popravljeno 1 krat