Samo nekaj... Že res, da borderji niso za vsakega in da je treba delat z njimi. AMPAK - a z marsikatero drugo pasmo pa ni treba? Za moje pojme so pirenejci, kelpiji in ostali ovčarji ravno nekaj takšnega, pa še marsikatera pasma, ker so se pač razvijali za delo s človekom in so še zdaj odvisni od tega. Se mi zdi da se malo preveč poudarja da kako samo borderji potrebujejo ogromno dela, medtem ko se druge pasme zadovoljijo s kakim sprehodkom in občasnimi triki (že po tej temi dobiš takšen vtis, čeprav nihče konkretno ni tega rekel... Vsak ki nima veliko znanja bi si razlagal tako).
In tudi to da je ena najzahtevnejših pasem še vedno ne morem dojeti zakaj. Borderja enostavno pripraviš do dela, ga enostavno motiviraš (vsaj večino, seveda so povsod izjeme in če človek ne vzgaja psa primerno bodo težave pri vsaki pasmi). A ste že kdaj primerjali kako je za delo motivirati borderja, pa kako enega polarca, hrta, lovskega psa, trmastega terierja? Za moje pojme je proti tem border mala malica. Seveda potrebuje delo, ampak če ima tega zagotovljenega se mi zdi da je lažji za vzgojo od marsikatere pasme (predvsem ciljam na kake pratipske pasme, polarce, hrte...).
Bom vesela če mi kdo pojasni ta sloves borderja kot najzahtevnejše pasme, ker jaz pri najboljši volji ne morem dojeti kako je lahko nekomu lažje delati s polarcem ali hrtom kot pa z ovčarjem, ki je bil vzgojen za delo s človekom.
Pa še nekaj, predvsem zate Kevin, pa tudi za druge, ki imajo že enega psa in si želijo borderja. Najprej naredite nekaj s svojega psa, počnite s sedanjim psom tisto, kar želite z borderjem (omejitev je samo zdravje, ne da je vaš pes prestar/preneumen/prezahteven in podobni izgovori). Namesto nekega planiranja v kakšnih športih boste vse aktivni z borderjem, naredite kaj iz sedanjega psa. Ja, je težko iz enega zavetiščarja/psa ki si ga dobil kot otrok/psa iz druge roke naredit isto kot iz enega mladička neke pasme ki si jo dolgo izbiral, ampak po tem ko s sedanjim psom uspeš v športih, v katerih hočeš s prihodnjim psom, šele takrat mislim da si zares pripravljen na naslednjega psa. Mimogrede Kevin, če Becca ne more delati agilityja in frizbija, pojdi na RO/obedience/plesno skupino/karkoli drugega, saj obstaja en kup športov, v katerih se ne obremenjujejo kolki.
Pa ne pravim da ne delaš z Becco, daleč od tega, vidva sta že ogromno naredila, to pravim tako nasploh za vse, ker mi je totalno mimo to planiranje kaj bo z naslednjim psom, medtem ko s sedanjim še probal nisi vsega tega kar planiraš za par let v naprej. Sem spoznala že ogromno takšnih ljudi...
Ne vzet kot napad, prosim, ampak mi malo razložite to logiko, ker jaz jo ne razumem. Ali pa si samo jaz narobe razlagam. In ne pravim da je točno kdo od sodelujočih vse to rekel, ampak govorim o tem, kaj se nasplošno govori o pasmi.