DOM ZA VSE PSE
Pozdravljeni na forumu DOM ZA VSE PSE!

Če ste eden izmed prostovolcev, ki hoče pomagat živalim, se kaj novega naučiti in biti na tekočem z problemi v Sloveniji se regristrirajte. Registracija je preprosta in kratka, administrator pa bo odobril vaše sodelovanje na forumu v roku 24 ur.

Redni gostje priporočamo registracijo, saj boste s tem lahko pripomogli k koristnosti foruma in izrazli vaše mnenje. Je pa tudi koristna, saj boste odveščeni o novih objavah in lahko boste izražali vaše mnenje ter predloge Smile
Brez regristracije ne vidite:
- kotiček za člane,
- pasme psov,
- pasji videi,
- pasji triki, igre in še kaj,
- pasja prehrana (sodobna pasja kuharica),
- pasji športi,
- pasja oprema,
- nega psa,
- psarne,
- nakup psa,
- pasja vprašanja,
- klepeti,
- tekme,
- razstave,
- forumska srečanja,
- nagradne igre.

Vabljeni, živali nas potrebujejo, da smo nihov glas, ker same tega ne zmorejo...

Join the forum, it's quick and easy

DOM ZA VSE PSE
Pozdravljeni na forumu DOM ZA VSE PSE!

Če ste eden izmed prostovolcev, ki hoče pomagat živalim, se kaj novega naučiti in biti na tekočem z problemi v Sloveniji se regristrirajte. Registracija je preprosta in kratka, administrator pa bo odobril vaše sodelovanje na forumu v roku 24 ur.

Redni gostje priporočamo registracijo, saj boste s tem lahko pripomogli k koristnosti foruma in izrazli vaše mnenje. Je pa tudi koristna, saj boste odveščeni o novih objavah in lahko boste izražali vaše mnenje ter predloge Smile
Brez regristracije ne vidite:
- kotiček za člane,
- pasme psov,
- pasji videi,
- pasji triki, igre in še kaj,
- pasja prehrana (sodobna pasja kuharica),
- pasji športi,
- pasja oprema,
- nega psa,
- psarne,
- nakup psa,
- pasja vprašanja,
- klepeti,
- tekme,
- razstave,
- forumska srečanja,
- nagradne igre.

Vabljeni, živali nas potrebujejo, da smo nihov glas, ker same tega ne zmorejo...
DOM ZA VSE PSE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Za vse mešančke, rodovniške pse in mačke :)

Kdo je z nami
Trenutno forum pregleduje 22 uporabnikov :: 0 registriranih, 0 skritih in 22 gostov

Noben

Največ obiskovalcev na forumu je bilo: 66, dne Sre 9 Okt - 6:18:11
Latest topics
» NAŠ JE PA TA TEDEN TAKO PRIDEN
Border Collie - Page 2 EmptyPet 6 Feb - 20:03:56 by Žlička

» Črni laponski pes
Border Collie - Page 2 EmptyČet 5 Feb - 20:43:31 by Žlička

» Mikrosporija
Border Collie - Page 2 EmptySre 4 Feb - 19:11:53 by Anubis

» Prostata pri psih
Border Collie - Page 2 EmptySre 4 Feb - 13:22:37 by Anubis

» Dva mlada psička iščeta stalen dom
Border Collie - Page 2 EmptyNed 1 Feb - 22:22:28 by Žlička

» Čudovita zgodba
Border Collie - Page 2 EmptyNed 1 Feb - 19:51:33 by Žlička

» Vprašanje za admine
Border Collie - Page 2 EmptyPet 30 Jan - 23:08:10 by Anubis

» Hemangiosarkom
Border Collie - Page 2 EmptyPet 30 Jan - 22:35:48 by Anubis

» Leptospiroza
Border Collie - Page 2 EmptyPet 30 Jan - 21:47:05 by Anubis

You are not connected. Please login or register

Border Collie

+8
Nunu
LLort
Pia
airedale10
iJazz
iAsh
Kevin
ziva kai tobi
12 posters

Pojdi na stran : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Go down  Sporočilo [Stran 2 od 5]

26Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 21:43:48

Gost

Anonymous
Gost

Samo pri aglity-ju je tudi tek pomemben, ti pa to sovražiš? Smile
Saj ne,da imam kaj proti ampak dandanes je toliko "zaljubljencev"v BCO a si jih večina ne more privoščiti.
Nimam nič proti tvojemu znanju, razmišljanju a pač želim opozoriti, da ni vse tako popolno kot mnogi prikazujejo.

Ne jemlji kot napad prosim.

27Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 21:45:19

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Anja, mislim, da te dobro poznam in vem, da ni napad! Smile saj nisem tega rekel.

Ja, teka ne maram ravno, a če bi mogel, bi se potrudil. Sploh pa imaš zraven motivacijo - psa. Saj to bi videl. Ampak frizbi pa definitivno bi Very Happy Če je tak fajn to Very Happy

https://domzavsepse.forumsl.net

28Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 21:56:40

iJazz

iJazz
Moderator
Moderator

Se strinjam z Iso, ker spremljam Asha in njo že od začetka in vem na čem je bilo potrebno vse delat oz. na čem je še potrebno delati. Res je daleč od tega, da se skoti brez "napak", ampak je takšen, kakšnega si boš vgojil. Tak kot je Živa že napisala, border je pes kot vsak drugi. Razen pač, da potrebuje več gibanja in zaposlitve kot večina drugih psov. Če to ne zadovoljiš, pa nastanejo še drugi problemi. Jaz osebno se ne bi spuščala v "Ja mogoče pa moj ne bo imel tako veliko željo po delu", ker potem dobiš hiperaktivca in nastane "štala". Al si pripravljen in sprejmeš, da lahko dobiš takega psa, ali pa si umisliš drugo pasmo, saj jih je še veliko, ki imajo podoben karakter, so primerni za šport in pravtako lepi. Zato sem se jaz odločila za avstralskega ovčarja in mi ni žal. <3 Borderje pa občudujem pri drugih. Razz

Glede športov. Ne moreš že zdaj rečt kaj bi delal s psom, ker sploh ne veš, če bo psu ustrezalo oz. bo zmožen tega športa. Treba je počakati na mladičke in njihov karakter. Prav tako kako kaže njihovo zdravje. Frizbi lahko tudi hitro pozabiš, če ti pes pri lovljenju ne pristane pravilno na vse štiri tace istočasno, ampak samo na dve. Seveda, se da to naučit, ampak jaz ne bi reskirala, da se bo pes po 1000x metih spomnil kako se pravilno pristaja. Pa tudi vsakega psa ne moreš pripravit do bikejoringa, pa se lahko na trepalnice postavljaš. Enim psom je pač nesmiselno teči brez da bi pred sabo imel nek cilj/vabo.

http://kjara-kocbek-animalphotography.weebly.com/

29Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 21:59:42

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Hvala Kjara za ta post greatpost ... Saj zato pa vedno znova poudarjam, da bom videl kakšne bodo okoliščine - moj čas, zagnanost, prostor itd... Definitivno se ne bom spuščal v neodgovoren nakup. Me pa veseli, da ste tako zavzeti, da opozorite, ker hitro pride do kakšnih nejasnosti Smile

30Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 22:01:03

iJazz

iJazz
Moderator
Moderator

Kevin, saj ni letelo osebno nate. Na splošno sem napisala. (:

31Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 22:03:10

ziva kai tobi

ziva kai tobi
Moderator
Moderator

No kar se teka tiče je res potrebno tečt in pri borderjih moraš imet res odlično kondicijo ali dolge noge ali pa ciljaš na srečo, da bo delal na pamet in pravilno (1% možnosti). Jaz sem si s tem samozavest dvignila, ker je bilo potrebno tečt pred srugimi, ki so me gledali, se skoraj dret, ko je bilo Kaija odvrnit od kakšne ovire. Je pa tudi res, da sem sama svoj karakter. Prej pač nič od tega nisem hotela. Ne teči pred drugimi, niti se dreti, ampak odneham pa tudi ne kar tako. In tako sem tudi pridobila na samozavesti. Bolje pozno kot nikoli. Pridobila sem si tudi več prijateljev in družbo, česar prej ni bilo večje od številka 2.

Vendar se je potrebno vprašati koliko si vztrajen in ali si pripravljen žrtvovati čas in denar (to ljudje radi pozabijo). Zdaj se že zdi mala malica, vendar verjemi, ko vse to sam plačuješ in pride tan pa kje še kakšen nepredvidevan strošek vmes, je fajn kriza.

Ko ta kriza pride, se večina ljudi enostavno znebi stroška, ki ga bo mogoče pogrešal vendar ni nujen, torej psa. Kar pa je kruto in neopravičljivo. Pa to ne leti nate Kevin ampak na vse bivše lastnike zapuščenih psov.

http://spiridomkaiser.weebly.com/spiridom-kaiser.html

32Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 22:07:21

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Kjara; v redu, sem mislil, da gre izključno na mene... hvala

Živa: Evo, podpis.

Definitivno bi konktetno dobro premislil, predenj se bi spustil v nakup drugega psa - sploh pa, če bi gledal borderje. In vem, ampak, to pa lahko zagotovim v naprej, da nikoli moj pes ne bi pristal na cesti - NIKOLI!

33Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 22:14:47

iAsh

iAsh
Moderator
Moderator

iJazz je napisal/a:Se strinjam z Iso, ker spremljam Asha in njo že od začetka in vem na čem je bilo potrebno vse delat oz. na čem je še potrebno delati. Res je daleč od tega, da se skoti brez "napak", ampak je takšen, kakšnega si boš vgojil. Tak kot je Živa že napisala, border je pes kot vsak drugi. Razen pač, da potrebuje več gibanja in zaposlitve kot večina drugih psov. Če to ne zadovoljiš, pa nastanejo še drugi problemi. Jaz osebno se ne bi spuščala v "Ja mogoče pa moj ne bo imel tako veliko željo po delu", ker potem dobiš hiperaktivca in nastane "štala". Al si pripravljen in sprejmeš, da lahko dobiš takega psa, ali pa si umisliš drugo pasmo, saj jih je še veliko, ki imajo podoben karakter, so primerni za šport in pravtako lepi. Zato sem se jaz odločila za avstralskega ovčarja in mi ni žal. <3 Borderje pa občudujem pri drugih. Razz

Glede športov. Ne moreš že zdaj rečt kaj bi delal s psom, ker sploh ne veš, če bo psu ustrezalo oz. bo zmožen tega športa. Treba je počakati na mladičke in njihov karakter. Prav tako kako kaže njihovo zdravje. Frizbi lahko tudi hitro pozabiš, če ti pes pri lovljenju ne pristane pravilno na vse štiri tace istočasno, ampak samo na dve. Seveda, se da to naučit, ampak jaz ne bi reskirala, da se bo pes po 1000x metih spomnil kako se pravilno pristaja. Pa tudi vsakega psa ne moreš pripravit do bikejoringa, pa se lahko na trepalnice postavljaš. Enim psom je pač nesmiselno teči brez da bi pred sabo imel nek cilj/vabo.
AGREE!!!!!!!

TO JE TO! se čisto strinjam z vsem napisanim!
In poznam 1 primer ko so si nabavli borderja,češ kaki kul pes je to in so že imeli probleme ko je bil pes mladiček. Mislim, da je bil ta pes star 5 mesecev ko smo se spoznali, pes že takrat ni imel vse poštimano tako kot more bit, lastniki ga sploh niso obvladovali, z odraščanjem psa, je blo vedno hujše, iskali so pomoč strokovnjakov, ker več niso vedeli kaj naj naredijo, zdaj več nismo v kontaktu in ne vem kaj se dogaja, ampak iskreno, dvomim da so odpravili vse napake v tako kratkem času (nekaj mesecev). In tega psa mi je bilo res škoda, ker je s tem pes trpel pa še lastniki, in tako živet ni glih fino.

In ne pravim da je moj pes popoln, ker vem da ni, noben ni!

Kot je Kjara napisala, sama si ne bi kupla borderja, če nisem 100% da je to res pes zame, preden ga sploh kupiš, moraš naštudirat vse v nulo, in res dobro poznat karakter. In ne rečt ja sej  nekak že bo, mogoče moj ne bo tak...
Pa za vsak življenski stil in cilje človeka je pes in je lažje živet s takšnim ki ti ustreza ne pa z enim, ki se mu moraš ti prilagajat in še ti mogoče predstavlja stres....
Tak da, če že razmišljaš, ti priporočam, da preštudiraš kaj si želiš, spoznaš čimveč predstavnikov in poiščeš lastnike ki ti povejo izkušnje. In potem res razmisliš je to pes zame ali ni? Pa saj je še veliko drugih pasem, ena bo ziher popolna.

Dom za vse pse je napisal/a:
Definitivno bi konktetno dobro premislil, predenj se bi spustil v nakup drugega psa - sploh pa, če bi gledal borderje. In vem, ampak, to pa lahko zagotovim v naprej, da nikoli moj pes ne bi pristal na cesti - NIKOLI!

se strinjam, nikamor se ti ne mudi Very Happy

34Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 22:20:34

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Tak da, če že razmišljaš, ti priporočam, da preštudiraš kaj si želiš, spoznaš čimveč predstavnikov in poiščeš lastnike ki ti povejo izkušnje. In potem res razmisliš je to pes zame ali ni? Pa saj je še veliko drugih pasem, ena bo ziher popolna.

To vem in delam na tem cel čas. Grem na razstave, ki so le v moji moči, da lahko pridem do tja - bolj malo. Zelo rad spoznavam predstavnike.

Vem, da se mi ne mudi Wink mam Becco Very Happy

35Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 22:29:48

iAsh

iAsh
Moderator
Moderator

To vem in delam na tem cel čas. Grem na razstave, ki so le v moji moči, da lahko pridem do tja - bolj malo. Zelo rad spoznavam predstavnike.

Vem, da se mi ne mudi Wink mam Becco Very Happy

Super, pa ce ze isces neko pasmo, ki je primerna zate, se ne osredotoci samo na borderja, ker sklepam, da si se zdaj zagledal v to in se hoces prepricat da je to pravi zate, tak da se tudi malo druge preglej, pa bos ze nasel Very Happy , z Becco ti tak minejo dnevi hitreje,ko pa bo cas, pa ko bos pripravljen, pa bo se bo ze pridruzil novi druzinski clan.

36Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Čet 23 Okt - 22:37:02

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Ne gledam saml borderja. Saj so mi avstralski ovcarji tudi všeč. Motijo me povešeni uhlji. Gledam pa tudi mešančke, ker posvajati je nekaj najlepšega Very Happy

37Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 5:55:57

iAsh

iAsh
Moderator
Moderator

Dom za vse pse je napisal/a:Ne gledam saml borderja. Saj so mi avstralski ovcarji tudi všeč. Motijo me povešeni uhlji. Gledam pa tudi mešančke, ker posvajati je nekaj najlepšega Very Happy

Zakaj gledas tolk na zunanjost? to kak nosi usesa je cist nepomembno. Rolling Eyes

38Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 6:04:55

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Pa saj ne pravim, da ne sprejemam povešenih uhljev. Povem samo mnenje, da so mi stoječi uhlji bolj všeč. ^^

39Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 14:02:57

ziva kai tobi

ziva kai tobi
Moderator
Moderator

Dom za vse pse je napisal/a:Pa saj ne pravim, da ne sprejemam povešenih uhljev. Povem samo mnenje, da so mi stoječi uhlji bolj všeč. ^^

OPOZORILO: Tudi Kai nima povsem pokončnih uhljev (eden je eden ni), pa čeprav imata oba starša uhlje gor, tako, da se ne zanašaj toliko na to, ker se genetika rada poigrava Smile Sicer pa se strinjam z Iso, da zunanjost je na zadnjem mestu. Najprej rodovniki in pasma. Sicer pa je to namenjeno tudi tistim, ki bodo brali tale post pred nakupom novega psa. Smile

40Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 14:35:53

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Samo nekaj... Že res, da borderji niso za vsakega in da je treba delat z njimi. AMPAK - a z marsikatero drugo pasmo pa ni treba? Za moje pojme so pirenejci, kelpiji in ostali ovčarji ravno nekaj takšnega, pa še marsikatera pasma, ker so se pač razvijali za delo s človekom in so še zdaj odvisni od tega. Se mi zdi da se malo preveč poudarja da kako samo borderji potrebujejo ogromno dela, medtem ko se druge pasme zadovoljijo s kakim sprehodkom in občasnimi triki (že po tej temi dobiš takšen vtis, čeprav nihče konkretno ni tega rekel... Vsak ki nima veliko znanja bi si razlagal tako).
In tudi to da je ena najzahtevnejših pasem še vedno ne morem dojeti zakaj. Borderja enostavno pripraviš do dela, ga enostavno motiviraš (vsaj večino, seveda so povsod izjeme in če človek ne vzgaja psa primerno bodo težave pri vsaki pasmi). A ste že kdaj primerjali kako je za delo motivirati borderja, pa kako enega polarca, hrta, lovskega psa, trmastega terierja? Za moje pojme je proti tem border mala malica. Seveda potrebuje delo, ampak če ima tega zagotovljenega se mi zdi da je lažji za vzgojo od marsikatere pasme (predvsem ciljam na kake pratipske pasme, polarce, hrte...).  
Bom vesela če mi kdo pojasni ta sloves borderja kot najzahtevnejše pasme, ker jaz pri najboljši volji ne morem dojeti kako je lahko nekomu lažje delati s polarcem ali hrtom kot pa z ovčarjem, ki je bil vzgojen za delo s človekom.

Pa še nekaj, predvsem zate Kevin, pa tudi za druge, ki imajo že enega psa in si želijo borderja. Najprej naredite nekaj s svojega psa, počnite s sedanjim psom tisto, kar želite z borderjem (omejitev je samo zdravje, ne da je vaš pes prestar/preneumen/prezahteven in podobni izgovori). Namesto nekega planiranja v kakšnih športih boste vse aktivni z borderjem, naredite kaj iz sedanjega psa. Ja, je težko iz enega zavetiščarja/psa ki si ga dobil kot otrok/psa iz druge roke naredit isto kot iz enega mladička neke pasme ki si jo dolgo izbiral, ampak po tem ko s sedanjim psom uspeš v športih, v katerih hočeš s prihodnjim psom, šele takrat mislim da si zares pripravljen na naslednjega psa. Mimogrede Kevin, če Becca ne more delati agilityja in frizbija, pojdi na RO/obedience/plesno skupino/karkoli drugega, saj obstaja en kup športov, v katerih se ne obremenjujejo kolki. Wink  Pa ne pravim da ne delaš z Becco, daleč od tega, vidva sta že ogromno naredila, to pravim tako nasploh za vse, ker mi je totalno mimo to planiranje kaj bo z naslednjim psom, medtem ko s sedanjim še probal nisi vsega tega kar planiraš za par let v naprej. Sem spoznala že ogromno takšnih ljudi...

Ne vzet kot napad, prosim, ampak mi malo razložite to logiko, ker jaz jo ne razumem. Ali pa si samo jaz narobe razlagam. In ne pravim da je točno kdo od sodelujočih vse to rekel, ampak govorim o tem, kaj se nasplošno govori o pasmi. Smile

41Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 15:31:28

Gost

Anonymous
Gost

Ok, Rebeka svetovno razmišljanje!!!
PODPIS.

Res na tvojo starost veš OGROMNO, vsa čast.

Glede hrov, polarcem in podobno se 100% strinjam.
Imam sama pratipskega psa in vem kako težko je kaj doseči, kako prekleto iznajdljiv in bolj inteligenten , prebrisan moraš biti, odločen, da si pridobiš njegvo zaupanje.

Pirenejci so še težji, tudi trikce je težko delat, že zaradi velikosti (težko vsedanje, počasni so) jih je težko zmotivirat.
Moj bivši je imel sorodnika pirenejca-maremski ovčar in prekleto dobro vem kako je težko najti motivacijo, ne palijo nobeni pribolški, meso, igračke. Morsš biti prekleto iznajdljiv in psa poznat 100% da veš kaj ga zmotivira. Poskušat 101 stvar,

Seveda so psi, ki potrebujejo ravno toliko energije ali več kot, ker je to tema o borderjih smo se fokusirali pač izključno na njih, ker je pač treba človeku REALNO plat zgodbe predstavit, da ne bo potem razočaran.

Upam, da vsi razumete kaj skušam povedati.

PA ZAKAJ RAVNO BORDER?
Vsak pes je lahko (če je lastnik zmožen) opravljati trike, agility...
Med vsemi 1000 pasmami.

Pač moje mnenje.

42Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 16:05:50

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Hvala Anja! Smile

PA ZAKAJ RAVNO BORDER?
Vsak pes je lahko (če je lastnik zmožen) opravljati trike, agility...
Med vsemi 1000 pasmami.
Točno! Smile Saj ne da ga ne bi smel nihče imeti, daleč od tega, če se res popolno vklapljajo na življenski slog nekoga je seveda logično, da ga vzame in s tem ni čisto nič narobe, ravno nasprotno. Smile Ampak da pa je za 3/4 ljudi argument zakaj borderja zato, ker lahko dela trikce in agility, pa nimam besed... Pravzaprav mi je nasploh kupovanje psov za neke točno določene v naprej izbrane športe malo mimo... Mogoče bo v eno drugo pasmo potrebno vložiti malenkost več truda v učenje trikcev in agility, mogoče en basenji (samo kot primer) ne bo v enem mesecu osvojil 100 novih trikov in ne bo takoj po začetnem tečaju zmagal agility tekme (samo primer, se opravičujem če se kdo slučajno najde noter), ampak a imamo pse zato da bomo šteli koliko trikcev znajo in koliko pokalov v agilityju so že dobili? Za moje pojme naj si oseba s takšnim razmišljanjem ne kupuje nobenga psa, niti borderja niti katere druge pasme. In takšnega razmišljanja je pravzaprav ogromno, vsaj kakor jaz opažam je vsakemu drugemu prvi argument za neko pasmo to, da zmagujejo v agilityju...

43Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 16:06:59

iJazz

iJazz
Moderator
Moderator

Jaz nisem nikoli trdila, da je border najbolj težaven pes za vzgojo, ker imam doma avstralca in je vse drugo kot lahko z njim. :'D Sem se vpičila v borderje, ker je pač tema o borderjih. Se mi zdi nesmiselno zdaj v temi "border" pisati o terierjih. Se pa strinjam, da ni dobena pasma lahka za vzgojo. Vsaka ima svoje "težavice", ampak razlika je pač, da nimajo vsi težavo z preveliko potrebo po delu:. Eni imajo z trmo, drugi z lovskim nagonom, tretji z prevelikim zaščitniškim nagonom, itd. Smile

44Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 16:15:52

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Saj ne pravim da je kdo konkretno napisal. Smile Samo povsod, ne samo v temah specifično o borderjih, se govori kako je to neka oh in sploh najtežja pasma. Že če pogledamo ko nekdo odpre temo na enem forumu da kupuje psa: če kupuje borderja bodo vsi skočili in mu bo v prvih minutah nekaj ljudi napisalo, naj si ga nikar ne kupuje ker to ni pes za vsakega, je izredno težek za vzgojo in potrebuje ogromno truda in časa. Če ista oseba kupuje čehca, bo v redu že če eden napiše, da to ni enostavna pasma in naj še enkrat premisli, pa čeprav je za moje pojme čehec ob neprimerni vzgoji še bolj nevaren kot border. Če pa kupuje jazbečarja, pa itak ni niti za pričakovati da bo kdo (razen mene :'D) omenil naj še enkrat premisli ker je to precej trmasta pasma, ki ti zna požreti kar nekaj živcev. <3 O tem sem govorila. Mislim da se to tudi jasno potrdi kateri koli forum pogledaš... O tem sem govorila. Smile

EDIT: zdaj berem post in ugotavljam da se malo dvoumno bere. Vsekakor je prav, da se opozori ljudi pred nakupom borderja, tudi jaz to delam. Ampak bi pa mogli opozoriti pred nakupom ČISTO VSAKEGA psa, še posebej kakšne pasme ki ni border, pa je vseeno malo težjega karakterja.

45Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 16:35:10

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

airedale10 je napisal/a:Pa še nekaj, predvsem zate Kevin, pa tudi za druge, ki imajo že enega psa in si želijo borderja. Najprej naredite nekaj s svojega psa, počnite s sedanjim psom tisto, kar želite z borderjem (omejitev je samo zdravje, ne da je vaš pes prestar/preneumen/prezahteven in podobni izgovori). Namesto nekega planiranja v kakšnih športih boste vse aktivni z borderjem, naredite kaj iz sedanjega psa. Ja, je težko iz enega zavetiščarja/psa ki si ga dobil kot otrok/psa iz druge roke naredit isto kot iz enega mladička neke pasme ki si jo dolgo izbiral, ampak po tem ko s sedanjim psom uspeš v športih, v katerih hočeš s prihodnjim psom, šele takrat mislim da si zares pripravljen na naslednjega psa. Mimogrede Kevin, če Becca ne more delati agilityja in frizbija, pojdi na RO/obedience/plesno skupino/karkoli drugega, saj obstaja en kup športov, v katerih se ne obremenjujejo kolki. Wink  Pa ne pravim da ne delaš z Becco, daleč od tega, vidva sta že ogromno naredila, to pravim tako nasploh za vse, ker mi je totalno mimo to planiranje kaj bo z naslednjim psom, medtem ko s sedanjim še probal nisi vsega tega kar planiraš za par let v naprej. Sem spoznala že ogromno takšnih ljudi...

Si se vprašala zakaj ne delam z njo vsega? Ker trenutno nimam časa in denarja. Zato borderja planiram čez 5 let ali več! Razmišljam, da ko pride iz pubertete in ko bo plašnost še manj izrazita - ker popolnoma je tako ali tako ne bom mogel nikoli odpravit - bova šla za terapevtskega psa. Ampak spet je potreben čas in denar. Ampak to ne bo morda ampak skoraj 100%...

46Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 17:06:06

Gost

Anonymous
Gost

Ok, pričakovati od plašnega psa s hudo preteklostjo, ki ga imaš par mesecev, neka tekmovanja se mi zdi sicer res malo hitro, sploh, ker Becco poznam se mi še zdi malo prehitro.

47Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 17:53:24

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Ni treba biti vrhunski na tekmovanjih (saj a midva z Dinotom pa sva? Wink), ampak da delaš tisti šport ki si ga tako želiš z naslednjim psom (če ni zdravstvenih omejitev) pa se mi zdi edino pravilno. Smile Saj ni nujno da v nekem športu tekmuješ in ga delaš na nevem kako visokem nivoju, važno da dosežeš nekaj kar je za posameznega psa veliko. Smile

48Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 20:08:50

Kevin

Kevin
Administrator
Administrator

Glej, tisti športi, kaj so mogoči me ne veselijo, zakaj pa bi? In dovolj mi je terapevtski pes za 1x, ko bo možnost seveda. Pa lahko karkoli rečete, bom stal za tem Smile

49Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Pet 24 Okt - 22:18:33

ziva kai tobi

ziva kai tobi
Moderator
Moderator

airedale10 je napisal/a:Samo povsod, ne samo v temah specifično o borderjih, se govori kako je to neka oh in sploh najtežja pasma. Že če pogledamo ko nekdo odpre temo na enem forumu da kupuje psa: če kupuje borderja bodo vsi skočili in mu bo v prvih minutah nekaj ljudi napisalo, naj si ga nikar ne kupuje ker to ni pes za vsakega, je izredno težek za vzgojo in potrebuje ogromno truda in časa.

To, da je border težaven za učit sploh ni res iz lastnih izkušenj povem. Če uporabiš pravo vzgojo, so zelo lahki za trenirati ne glede kaj, saj zelo hitro pogruntajo stvari in kaj se želi od njega. Vse kar je pri njih težava, je ta, da če jim je dolgčas ratajo zafrustrirani in si sami poiščejo delo, ki je ponavadi uničevanje stvari. Jaz osebno to težavo z dolgčasom rešujem z interaktivnimi igračami, ki pa jih naredim sama, ker je za tiste kupljene denar stran vržen. Sicer pa se strinjam tudi s tem, da so nekatere bolj trmaste pasme težje za učenje in šele pred njimi bi bilo potrebno resnično opozorit pred nakupom. Pri borderju se zna pojaviti le to, da ker so zelo ''mehka'' pasma, če rečeš kaj preveč naglas in jezno, se jim hitro upre, zato tudi ni pes za vsakega človeka. Pa lahko kdorkoli reče, da on na psa ne vpije, ampak to ni res, ker pes pač čuti kdaj je gospodar jezen in kot borderski občutljivec lahko kaj kmalu postane en navaden bojazljivec. To je pač moje mnenje.

Nazadnje urejal/a ziva kai tobi Sre 29 Okt - 20:31:42; skupaj popravljeno 1 krat

50Border Collie - Page 2 Empty Re: Border Collie Sob 25 Okt - 9:27:16

airedale10

airedale10
Vajenec
Vajenec

Lepo povedano. greatpost Saj vsaka pasma ima neke svoje posebnosti, na katere je potrebno opozarjati, pa se mi zdi da se jih pri nekaterih sploh ne omeni, pri nekaterih pa napihuje v nedogled...

Sponsored content

Nazaj na vrh  Sporočilo [Stran 2 od 5]

Pojdi na stran : Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next