Sigurno ji nagrada ni samo hrana - poskušaj se spomniti čim večih stvari in dejanj, ki ji poleg hrane veliko pomenijo. To je lahko res karkoli: lajanje (to pri mojem najbolj pali), božanje, tvoj navdušen glas, lovljenje trave, vlečenje za tvoj rokav, kopanje v vodi, kopanje lukenj, šprintanje v krogih, kaki trikci ki jih ima pes še posebej rad in jih izvaja že naravno, dajanje poljubčkov, konec koncev, tudi to, da psa spustiš nazaj vohat ali h drugemu psu je nagrada.
Glede podkupovanja s priboljški: moje mnenje je, da če to hočeš končati sploh ni nujno, da jih nehaš uporabljati, pač pa jih moraš samo začeti uporabljati drugače. Nikoli psu ne kaži priboljška, preden ne naredi nečesa. In ja, vem, zdaj rečeš da če mu ga pokažeš itak ne naredi. Torej začni z nule - najprej čakaj na naključne (!) poglede in samo tisto nagrajuj - ne pozabi da so priboljški vedno v žepu! Jaz sem nekaj časa priboljške nosila na vsak sprehod in samo nagrajevala nekatere naključne poglede. In čeprav tega že dolgo ne delam več, samo hvalim, je od takrat najina pozornost na sprehodih občutno boljša.
Delaj najprej tiste trikce, ki so ji že sami po sebi všeč in ko enkrat naredi obilno nagradi. Malo traja, da pogruntajo koncept, potem pa gre.
In še en trik, s čimer se midva zdaj predvsem pri poslušnosti ukvarjava: na nekaj mest, ki jih pes ne vidi, so pa v bližini, nastavi posode z res veliko dobre hrane (ta mesta pa naj seveda ne bodo vedno ista). S psom delaj nekaj, kjer mora biti res skoncentriran nate (za začetek lahko kak trik, ki ga ima pes res rad, npr. skakanje vate, lajanje, vrtenje ipd., midva pa se sedaj s šolskim poleg največ ubadava). Vsake toliko lahko nagradiš tudi iz roke. Ko je pes res najbolj pozoren in navdušen, pa ga sprosti in z njim steci do posode. Upam da razumeš kako hočem reči.
S tem se pes navadi, da je to, da ne vidi hrane v roki, pravzaprav dobro. Nama je tudi ta dosti pomagala.
Sledni povodec imaš gor kot varovalo - dolg je ene 15 metrov (lahko manj/več, jaz imam takšnega pa mi je čisto ok) in pes ga vleče za sabo potleh. Ne držiš ga v roki in voziš z njim, ampak ga uporabiš samo v sili, takrat ko moraš preprečiti da bi ti pes zbežal in se samonagradil.
Ker pes se samonagradi ravno s tem, ko ga ti kličeš, on pa takrat voha, se igra z drugim psom in se ima fajn. Mogoče se po 10 minutah spomni priti h tebi po tisti priboljšek, ampak dejansko je ogromno psom tisto vohanje, tekanje in igra z drugimi psi veliko večja nagrada kot tisti en briket ko pridejo h vodniku. Če razumeš kaj hočem reči.
Še en trik, s čemer sem se jaz nekaj časa ubadala pri Dinotu in je kar delovalo, ampak potem sem po pravici povedano malo izgubila voljo in zdaj gre tudi klasičen odpoklic kar ok
Delaj odpoklic preko nekega trika, ki ga ima psička rada in pri katerem mora biti obvezno pri tebi - lahko je to dotik dlani s smarčkom (tega sva midva imela ker ga res obvlada), lahko je preskok skozi obroč iz tvojih rok, poljubčki, da ti gre med noge itd., skratka karkoli kar je psu všeč in mora biti za to, da uspešno izvede trik, pri tebi. Saj itak važno je, da pes pride do tebe, ni važno če pride na ''sem'' ali če pride na ''hop'' in zraven še skoči skozi tvoje roke, kar bo večini psov veliko bolj všeč kot tisti zdolgočasen ''sem'' ki ga ponovimo nevem kolikokrat dnevno. Poleg tega pa zdaj ona ve, da ko jo pokličeš s ''sem'' to pomeni, da si lahko mirno vzame še nekaj časa za vohljanje in potem je vseeno nagrajena. S tem trikom pa začneš čisto znova in VEDNO (v začetni stopnji) res obilno nagrajuješ - najprej delaš samo doma, potem postopoma v okoljih z vedno več motnjami in vedno nagradiš. Se mi zdi da je to en kar dober trik za pse, ki se jim je klasičen odpoklic zameril ali pa si pod to povelje predstavljajo nekaj napačnega.
Se mi pa dozdeva da pri vama ni problem samo odpoklic, ampak nasploh odnos vodnik-pes in ko bosta tu začeli delati se bo tudi odpoklic popravil (vsaj pri nama je bilo tako).
Čim več delaj z njo, od trikcev, home (ali pravega) agilityja, poslušnosti, sledenja (domači približek seveda
) in karkoli drugega, kar bi jo lahko veselilo, važno da delata skupaj, veliko se igrajta, poskušaj preživeti še več časa z njo. In ne vsega delati samo suhoparno, vedno samo s priboljški, ampak poskušaj odkriti neke nove nagrade in delaj tudi s tem.
Pri nama je bil ključ da se je najin odnos začel popravljati, to da sem začela z njim več delati, predvsem trikcev in tudi ostalo, se več igrati in razvijati dobro igro, več časa preživljati z njim, pozabila na nekatera pravila ter se predvsem vedno zabavala z njim in ne vsega vzela preveč resno.
Pa ne pravim, da ni treba biti več strog in psu popuščati, daleč od tega, neka doslednost in pravila morajo vedno biti - ampak meni osebno je veliko bolj mar do tega, da imava s psom takšen odnos, da se imava res rada, da dobro sodelujeva in predvsem to, da on rad dela z mano, kot pa to da enkrat povleče na povodcu, da skoči name, da zalaja ko ne bi bilo treba, da šprinta še par krogov preden pride itd. Zdaj se verjetno marsikdo križa ob branju tega :'D, ampak dejansko sva s tem, da se skupaj več zabavava, da pozabiva na neko hierarhijo in se oba skupaj valjava po tleh eden po drugem, lajava eden v drugega in tako
, tudi ko naredi napako se nasmehnem in ne reagiram preveč...
Dejansko sva res ogromno napredovala z delom proti vsem pravilom
Seveda pa nekaj stvari ne sme biti nikoli dovoljenih in ene par pravil se je potrebno še vedno res zmeraj držati, če ne sledijo sankcije.
Malo sem razvlekla, ampak upam da razumeš kaj hočem povedati.