pa3cija je napisal/a:Heej! Sem zasledila tu tole leglo aussijev in sem se odločila kar zagrabit priložnost. Kdo ve po kolk prodaja? Pa če je kak sivi mladič oz. tak ki nebo imel vzrejnega dovoljenja, cenejši zaradi barve? Pa a ta vzrediteljica ponuja možnost nakupa brez rodovnika? Ker če nimam namena vzrejat mi je resničnpo vseeno če ga imam ali ne aja pa v pašnji pa v agilityju je ta pasma glih tok dobra k border? kaj je sploh razlika?
Glede cene mladiča se pozanimaj pri vzrediteljici. Mogoče so sivi malo cenejši, ker niso primerni za vzrejo, ampak to je čisto odvisno od vzreditelja (nekateri takšne pse pocenijo, drugi jih prodajajo za isto ceno kot ostale). Glede nakupa brez rodovnika ti skoraj zagotavljam, da ti psa ne bo prodala brez njega (sicer je ne poznam, ampak take stvari se pri dobrih psarnah ne dogajajo, to se lahko zgodi le pri preprodajalcih in ljudeh, ki parijo samo in izključno za zaslužek).
Pa to je en navaden nateg, če ima pes rodovnik, ga v vsakem primeru dobiš zraven in ni opcije, da kupiš psa brez njega. Noben odgovoren vzreditelj ti ne bo tega naredil, ker konec koncev pes ni drag samo zaradi rodovnika (rodovnik kot list papirja je poceni).
Border in avstralec - velika razlika. Sama nimam borderja, zato je malo težko ocenit vse razlike med njima, ker jih ne poznam. V glavnem je razlika v tem, da imajo borderji nek fokus in jim ni takšen problem delat dolgo. Zato so tudi tako dobri v večini športov. Ker radi delajo, ker radi sledijo lastniku in mu na vsak način želijo ustreči. Tudi po aktivnosti rabijo borderji načeloma več treninga. Spet pa ne smemo pozabiti, da so tudi avstralci izjemno delavni psi in ne zahtevajo nič kaj manj psihične in fizične aktivnosti kot borderji. Avstralci so večinoma takšni, da jih večina nima tega fokusa oz. ne morejo tako dolgo delat (koncentracija). Če pogledaš v agility svet, malo avstralcev je uspešnih, med tem, ko pa so borderji edina pasma, ki so skoraj vedno v samem vrhu. To ti lahko veliko pove. Z enim pridevnikom, ko pride do agilityja so avstralci zmešani (večinoma, sama imam tak primer doma).
Se pa da vse, če se hoče, le z malo več vztrajnosti in volje. Ampak spet pa je lahko tudi aussie super pes za razne športe (in večina jih je tudi uspešnih). Se pa seveda od enega do drugega psa velike razlike. Nekateri avstralci so karakterno že slični borderjem, med tem, ko so drugi čisto druga zgodba.
Sicer pa, ne zbiraj psa po tem, če je dober v agilityju ali ne. Najdi pasmo, ki ti bo ustrezala v vseh ali pa vsaj v večini pogledov (glede na število pasem, ki obstaja, je možno najti tudi pasmo, ki ti ustreza na vseh področjih). Za agility ali pa kakšen drug šport ne boš porabila več kot 50% časa, ki ga boš preživela s psom. Kaj ti bo dober agility pes, če pa ti njegov karakter v vseh drugih pogledih ne bo ustrezal?
Cena avstralca se giblje nekje med 800-1400 evrov - odvisno od vzreditelja.
No, saj se ga da dobiti tudi ceneje. Mogoče so cene gibljejo nekje nad 500€. Čeprav v Sloveniji se mi zdi, da so malo dražji. Načeloma je zelo odvisno od same države (Nemci imajo recimo kar drage avstralce), pa seveda tudi od same psarne in kvalitete legla.
Ponavadi so delovni psi hitrejši v agilityju in ponavadi so oni bolj vzrejeni za pašo. Seveda pa to ne pomeni, da z razstavnim tega ne moreš početi.
Da se ne bom spet razpisala. To pa res ne drži. Po kakem merilu naj bi bili delovni boljši v agilityju?
Po mojem imate vsi v mislih dlakave avstralce z dlako do tal, ki ne morejo delati, ampak koliko takih psov je dejansko v Sloveniji? Večinoma so to le extremi, ki jih vidimo na kaki sliki, še na pasjih razstavah jih ni toliko ipd. Mah, Kirra je razstavne linije in je zmožna prehitet tudi borderja. Ja, so razlike tudi znotraj ene linije.