Torej Anja me je prepričala, da na forum to zapišem in tudi bom. Poskusil bom pojasniti vse nesporazume, upam, da me boste razumeli in, da ne bo kakšnega krega iz tega...
Torej;
Da boste razumeli, moja ljubezen do avstralskih ovčarjev izvira že kakšnih 5 let nazaj, ko sem jih srečeval znova in znova na morju. Vedno sem si mislil, da gre za mešančke, ker še takrat seveda nisem poznal pasme in nisem vedel nič o psih. No, kasneje sem začel raziskovat in našel border collia. Saj ga ni težko najti, ker je zelooo znana pasma. Mislil sem, da je to pes, ki sem ga videval na morju. Pozanimal sem se o njih in bil sem slep. Mislil sem, da lahko obvladam to njihovo hiperaktivnost. Ampak mi je marsi kdo hotel odpreti oči in ga nisem poslušal. Čez nekaj časa, sem pa prišel do spoznanja, da so borderji prevelik zalogaj zame. Še si jih močno želim ampak sem ugotovil, da to niso psi zame. Se opravičujem, da sem zgoraj tako termaril po svoje.
Ko sem pa spoznal Pio in Kirro pa sem ugotovil, da na morju sploh nisem videl borderja ampak avstralskega ovčarja. In začel sem se zanimati za njih. Mogoče v zgornjih postih o avstralskih ovčarjih zgleda, da nimam nič znanja, ampak sem dobro informiran.
Glede na to, da se odločam v prihodnosti zanj bi rad razjasnil kako si jaz to predstavljam.
Torej moji problemi so:
HITRA VZKIPLJIVOST: včasih je bila še veliko večja, ampak me Becca počasi uči, da z njo nikamor ne pridem. Vsak dan sem bolj strpen, čeprav se zelo počasi učim. A ne bi v nekaj letih to prešlo do take mere, da bi bil pripravljen brzdati svoje živce in biti umirjen in nerazdražljiv? Mislim, da do tega lahko pride - in pripravljen sem graditi na tem - že delam.
POMANJKANJE KONDICIJE/ASTMA: morda bi vsi rekli, da je to ovira. Z Becco se trudim, tekava na krajše razdalije, vedno bolj sem vzdržjiv in ni vrag, da astmatiki ne bi zmogli agilityja. Sicer se moja fizična kondicija počasi, ampak res počasi izboljšuje, sem pripravljen delat na njej. In tudi že delam.
NEUGODNI POGOJI ZA AUSSIJA: VEM, da jih še nimam, zato še ne razmišljam nanj. Dobro se pripravljam in informiram. Sicer živim na podeželju ampak moje trenutne finance niso primerne za takega psa. Ko se bom odselil, se bom odselil v blok. BRAL SEM, da avstralski ovčarji lahko živijo v bloku, če imajo dovolj psihično-fizične zaposlitve. Pripravljen sem trenirat agility, frizbi in še kaj in vem, da zmorem. Vsekakor bi psa poskušal vzgojiti v najboljši luči in preprečiti nastanek vseh neželjenih dejanj.
No, to so moje šibke točke. Zdaj pa barvne kombinacije, konstrukcija, linija...
Torej, kot že znano poznamo 6 barvnih kombinacij. Črni bi in tri color, rjavi bi in tri color, blue in red merle. Morda sem se narobe izrazil zgoraj. Jaz hočem imeti blue merla ampak, če mi je to onemogočeno - če ga v leglu ne bo ipd, sem pripravljen vzeti drugega psa. Večina avstralcev mi je všeč, ne pa vsi - tega ne morem trditi. Seveda, bi v leglu gledal na vse - karakter, aktivnost, konstrukcijo, zanimanje za okolico itd... REP, osebno priferiram dolgega. Ne maram obrezanih ali NBT.
Kaj pa njihove poglavitne lastnosti?
ŽIVAHEN - sem pripravljen vzeti v zakup. Kot zgoraj opisano, BI ZMOGEL.
NEŽEN ali OSTER - kot mladičku bi mu pri vzgoji nudil najboljše kar je možno in poskusil, da bi se nežnost kazala v večji meri kot ostrost.
DRUŽINSKI PES - to mi je ena najboljših lastnosti AOja.
DELAVEN - enako, sem pripravljen vzeti v zakup. Polek pasjih športov bi delala tudi trike.
NE SME ŽIVETI V PESJAKU - nikakor ne bi...
ŠČIPANJE - vem, da pri igri včipnejo dosti krat ampak to me ne moti, vem, da je to fiziološko.
LINIJA? Nagibam se bolj k rastavni liniji, ker so bolj umirjeni - ne rečem, da vsi obstajajo izjeme. Bi pa poiskal razstavno linijo z ne toliko dlake
Zdravstveni problemi? - psa bom vzel iz takšnega legla, kjer bodo vsi testi narejeni - torej očesne bolezni, slušne, kolki, komolci, epilepsija - kar se pri njih najbolj pogosto pojavlja.
PSARNE:Osebno mi iz slovenije niso nobene všeč. Gledal sem Alpine river in imajo preveč kolkov B in preveč sumov na bolezni oči. Žal, tukaj ne odstopam.
Mi je pa všeč MI SOMBRA iz Avstrije in Puella fera iz Češke.
A niso lepi ti iz mi sombre?
:
virvirSrčno upam, da me boste zdaj razumeli in da ne bo spet kakšnega prepira.